IT-experten aktuell med ny bok – om rikets säkerhet

Hur redo är Sverige för en så kallad cyberattack? Den frågan har André Catry från Katrineholm ställt. Svaret? Dystert.

André Catry, författare och IT-expert. Den tidigare Katrineholmsbon är nu aktuell med boken "Honungsapan".

André Catry, författare och IT-expert. Den tidigare Katrineholmsbon är nu aktuell med boken "Honungsapan".

Foto: Privat

Katrineholm2021-06-20 20:23

Katrineholmsbördiga André Catry är aktuell med boken "Honungsapan", en roman som handlar om när ryssen anfaller Sveriges nätverk och lyckas. Den skildrar den samtid som vi riskerar att hamna i, berättar författaren.

– Sverige som nation är inte alls förberedda på en cyberattack. Det är det som jag försöker berätta med den här boken, istället för att göra en faktabok valde jag att skriva en roman om saker som hänt på riktigt, säger André Catry.

Catry är en erkänd IT-expert. Tidigare har han bland annat jobbat på utrikesdepartementet, SÄPO, regeringskansliet och som konsult. Han har även vunnit hackertävlingar i Las Vegas. Nu slår han larm för att Sverige inte är beredda på vad som kan komma att hända.

– Problemet är den förvaltningsmodell som vi har i Sverige. Varje kommun och myndighet ansvarar för sin egna digitala säkerhet. Det finns ingen sammanhållning. Detta betyder att Katrineholms kommun har ansvar för att ensamma värja sig mot Ryssland, digitalt. Men om det kommer pansarvagnar hit, då rycker försvarsmakten in, säger Catry.

För att informera allmänheten om vad som pågår bestämde sig Catry för att skriva en bok. Nu hoppas han att allt fler ska förstå att vi måste tänka om.

– Det är ett sannolikt scenario över vad som kan hända i Sverige om vi inte förbereder oss, boken bygger inte på fiktion. En del saker som står i boken har också hänt på riktigt, säger han.

Catry eftersöker nu någon form av "Cybergeneral", alltså någon som har ansvaret för rikets IT-säkerhet. Enligt honom handlar det bara om sekunder innan något går riktigt fel.

– Vi behöver någon som kan ta kontrollen när det blir allvar, någon som trycker på knappen och säkrar alla digitala system. Det handlar om minuter, om inte sekunder, innan det är för sent, säger Catry.

Redan föreläser Catry på bland annat KTH och på SAAB för att informera om säkerhetshoten som Sverige står inför. Men han vill inte stanna där. Nu stundar en bokserie.

– Mitt syfte är att vara en sorts folkbildare, för att öka medvetenheten. Att föreläsa på KTH eller SAAB, som jag gör, är som att vara predikant för de redan frälsta. Jag vill sprida denna kunskap till personer utanför de traditionella IT-kretsarna som redan finns. Jag tänkte ta till ett nytt knep, att skriva romaner som är verklighetsbaserade. Det är den första boken i en serie, säger André Catry.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!