Efter fräcka stölden: Populära konstverket har gjutits om

Två av de älskade strutsarna i Järnvägsparken halshöggs, en stals och en fick plockas bort för att undvika ytterligare vandalisering. Nu har kommunen låtit gjuta nya strutsar – tack vare engagemanget hos föreskolebarnen på Guldregnet. "Vi har varit med på hela resan", säger förskolläraren Beatrice Sundström.

Det är bara fem barn kvar på förskolan Guldregnet, som har varit med under projektets gång. Barnen heter Molly, Naya, Sirin och Mayar.

Det är bara fem barn kvar på förskolan Guldregnet, som har varit med under projektets gång. Barnen heter Molly, Naya, Sirin och Mayar.

Foto: Olle Peterson

Katrineholm2024-09-18 16:45

Under onsdagsförmiddagen återinvigdes konstverket i parken och på plats var bland andra förskolebarn från Guldregnet och avdelningen Utforska.

– Det är helt fantastiskt att strutsarna är tillbaka. Det gör mig så glad och jag vet att väldigt många barn också är glada. Jag blir faktiskt lite stolt över att barnen har fått vara med och gjort skillnad för de här strutsarna. Vi har varit med på hela resan, säger förskolläraren Beatrice Sundström.

Cecilia Björk (S), kulturnämndens ordförande, höll ett tal under invigningen där hon hyllade förskolans engagemang.

– Det har varit så himla kul att läsa era brev och se era idéer om hur man ska kunna hitta strutsarna. Vi fick stor hjälp av förskolebarnen och Beatrice med att leta efter de försvunna strutsarna, säger Cecilia Björk.

undefined
Beatrice Sundström och förskolebarnen från Guldregnet framför konstverket ”Tre strutsar”.
undefined
Det är bara fem barn kvar på förskolan Guldregnet, som har varit med under projektets gång. Barnen heter Molly, Naya, Sirin och Mayar.
undefined
Nu är Järnvägsparken komplett. Under onsdagen skedde återinvigningen av konstverket ”Tre strutsar”.
undefined
"Det är roligt att höra att det vi gjorde hade betydelse för att strutsarna faktiskt skulle komma tillbaka", säger Beatrice Sundström efter Cecilia Björks tal.

Hon fortsätter:

– Tyvärr fick vi inte tag i dem, men vi har låtit gjuta nya strutsar. Barnens engagemang var väldigt viktigt och fick oss att vilja återskapa det här ännu mer, trots att det var dyrt. Konstverket har betytt mycket för väldigt många och det är nästan första gången som vi har återinvigt ett konstverk, säger hon.

Beatrice Sundström blir glad över talet.

– Det är roligt att höra att det vi gjorde hade betydelse för att strutsarna faktiskt skulle komma tillbaka, säger hon.

undefined
Anna-Karin Sjökvist, verksamhetschef på kulturförvaltningen.
undefined
Cecilia Björk (S), kulturnämndens ordförande, höll ett tal under invigningen och passade på att hylla förskolan Guldregnet för deras engagemang.
undefined
Under invigningen bjöds det på tilltugg.

Vad betyder det här för barnen?

– De är jätteglada. Det var ett barn som sprang till mig på stan och berättade att strutsarna är tillbaka. Jag har fått många bilder skickade till mig från föräldrar som visat att de har varit här. Barnen fick också den här viktiga kontakten med polisen och fick se lite av deras jobb. Nu är det flera som vill bli poliser när de blir stora, säger hon och ler.

Anna-Karin Sjökvist, verksamhetschef på kulturförvaltningen, var också på plats. Hon berättar att det har kostat runt 126 000 kronor att gjuta strutsarna. Men menar att mycket går på försäkringen. 

– Det är oerhört ovanligt att ett konstverk vandaliseras på det sättet och försvinner. Ibland kan konstverken skadas och då får vi laga dem, men inte att de har försvunnit, säger Sjökvist.

Detta har hänt

I slutet av november 2023 avsågades och stals strutsarna.

Därefter plockades den sista av tre strutsar bort för att skydda den. I december hittades en av de två försvunna strutsarna. Strutsen hade lämnats in på Turistbyrån.

Det skulle sedan visa sig att det var förskolan Guldregnet som varit först med att informera polisen om att en av strutsarna hade blivit inlämnad till Turistbyrån. Avdelningen Utforska började sedan göra affischer för att allmänheten skulle hålla utkik efter den försvunna strutsen.

När Katrineholms-Kuriren besökte avdelningen hade de skrivit ett brev till Pär Gunnar Thelander, som är konstnären bakom "Tre strutsar".

Bara några veckor senare fick förskolan ett brev tillbaka skickat från Pär Gunnar Thelander.

I mars i år beslutade polisen för att lägga ner ärendet eftersom polisen saknade spaningsuppslag. 

Nu, den 19 september 2024, är strutsarna återigen tillbaka i Järnvägsparken och är återskapade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!