Filmrecension: Jared Leto som blek blodsugare

Den nyaste Marvel-hjälten (?), vampyrläkaren Morbius vacklar mellan ljus och mörker i en ursprungsberättelse som börjar lovande men tappar sugen.

Dr Morbius (Jared Leto) lider av en sällsynt blodsjukdom, som han försöker bota i "Morbius". Pressbild.

Dr Morbius (Jared Leto) lider av en sällsynt blodsjukdom, som han försöker bota i "Morbius". Pressbild.

Foto: Jay Maidment/Sony Pictures/AP

Filmrecension2022-03-30 10:24

Den briljante forskaren Dr Michael Morbius (Jared Leto) dissar Nobelpriset och vänder sig till levande fladdermöss för att bota sin dödliga blodsjukdom. Han vill också rädda andra som lider, som sin bäste vän och "broder", miljonären Milo (Matt Smith).

Med en cocktail av människo- och fladdermus-dna insprutat i kroppen lyckas doktorn visserligen lösa ett kroppsligt problem. Men han visar sig också bli alla anti-vaxxares mardröm: ett monster av biverkningar.

Det finns förstås några riktigt snygga sekvenser där effekterna imponerar. Matt Smith är alltid en bra tillgång men framför allt vilar "Morbius" tungt på Jared Letos axlar – och visst är det en lyckad casting. Hans lite överjordiska look passar bra.

Problemet är att manuset är för tunt. Trots en på Marvel-skalan modest speltid på under två timmar så framstår historien som alltför enkel för en publik som det senaste decenniet har kultiverats in i komplexa historier om multiuniversum och förvirrande tidslinjer.

En kille som i princip ägnar en hel film åt att lista ut hur han ska bemästra sin nya, ovälkomna kraft är inte överväldigande. Det är däremot lite kittlande att filmen helt lämnar det genreenliga komedifacket och lutar sig mer mot klassisk skräckfilm i både stil och referenser – fartyget "LCV Murnau" seglar in och ut ur handlingen och blinkar till alla FW Murnau-diggare (regissören bakom "Nosferatu" (1922), om en annan känd blodsugare).

Här och där lyser också Daniel Espinosas förkärlek för rörlig kamera igenom. En intensiv och engagerande energi i filmens inledning för tankarna hela vägen tillbaka till "Snabba cash" och påminner om regissörens hantverksskicklighet.

Man kan också roa sig med att läsa filmen med queer-glasögon på, då blir den lite festligare (nog är Matt Smiths rollfigur egentligen kär i Jared Letos dito?).

Men det räcker inte för att fylla kostymen med tillräckligt av kött och blod.

"Morbius" känns mest av allt som en pliktskyldig introduktion av en ny Marvel-figur, som troligen får mer att bita i längre fram. Är den här blodsugaren en good guy? Det lär vi få se, filmen kopplas ihop med "Spider-Man"-serien som frontas av Tom Holland precis när eftertexterna börjar rulla.

Och känner man Marvel rätt så finns det säkerligen planer på att så småningom slänga in Tom Hardys småcharmige Venom i det här kvarteret av det snabbt expanderande superhjälteuniversumet.

Fakta: Morbius

Genre: Actionäventyr

Premiär: 30 mars 2022

I rollerna: Jared Leto, Adria Arjona, Matt Smith med flera

Regi: Daniel Espinosa

Speltid: 1 timme 44 minuter

Åldersgräns: 15 år

Betyg: + +

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om