Abbasi bjuder på "ett slag i ansiktet" i Cannes

Den svenske regissören Ali Abbasis film "Holy spider" är en av de mest omsusade inför prisutdelningen på filmfestivalen i Cannes. Men det viktiga för honom nu är inte att vinna.
–Jag har redan vunnit genom att jag fick möjlighet att göra filmen, säger han till TT.

Ali Abbasi poserar för fotograferna inför premiärvisningen av "Holy spider" i Cannes.

Ali Abbasi poserar för fotograferna inför premiärvisningen av "Holy spider" i Cannes.

Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Film2022-05-23 14:11

Ali Abbasi beskriver skillnaden mellan ”Holy spider”, som utspelas i Iran, och de filmer som görs och utspelas i Iran så här:

– En film ska vara som ett slag i ansiktet, inte som en smekning!

De båda andra Guldpalmennominerade svenskarna Ruben Östlund och Tarik Saleh har redan avverkat sina presskonferenser i Cannes. Under måndagen var det Ali Abbasis tur att möta världspressen.

Hur skiljer sig hans ”Holy spider” från filmer gjorda av iranska regissörer? Abbasi menar att filmer som görs i Iran alltför mycket måste anpassa sig till vad regimen vill och därför alltid använda sig av symbolism.

– Jag har stor respekt för iransk film, men jag känner mig inte hemma tematiskt där, säger han på presskonferensen.

Och ”Holy spider”, som har blivit en av de filmer det talas om inför prisutdelningen på lördag, är verkligen ett slag i ansiktet. En ofta brutal och naken skildring av jakten på en seriemördare som under ett par år i början av 2000-talet mördade 16 prostituerade, detta eftersom han såg dem som "smuts" som borde utrotas.

Blev en "martyr"

Många i det strängt religiösa samhället sympatiserade med honom. När han fångats och avrättats blev han en martyr för vissa.

– Jag bodde i Iran när det hände, men det skrivs inte så mycket om seriemördare där om det inte är minst ett tiotal offer. Så i början var det inget som statliga medier bevakade. Sedan blev det stort, inte minst när det blev uppenbart att många såg på honom som en osjälvisk hjälte som offrade sig själv. För mig blev det här då en berättelse om ett seriemördarsamhälle, säger Ali Abbasi

Abbasi ville gärna filma i Iran, han hade möten med kulturministern och säger att han trots att han är mot all form av censur var beredd att diskutera kompromisser, men insåg efter ett år utan svar att det skulle bli ett nej.

– Jag ser det inte som om det finns något kontroversiellt i manuset. Det handlar om vanligt folks liv, det finns prostitution i Iran, människor har faktiskt sex där, konstaterar han.

"Visar det iranska samhället"

Efter ett misslyckat försök att filma i Turkiet blev det till sist Jordanien som blev inspelningsplats.

Al Abbasi är inte speciellt inspirerad av iransk film, säger han, däremot har den atmosfär han insupit i landet varit en inspirationskälla.

– Det Iran som under decennierna visats är en alternativ verklighet. Kvinnor har inte sex, de har alltid kläder på sig, de fiser inte, de går knappast ute på gatan. Det där är ingen inspiration.

Abbasi utvecklar i en intervju med TT.

– Jag brukar tycka väldigt mycket om att få priser. Men den här gången bryr jag mig faktiskt inte om jag vinner någonting på lördag. Det viktiga för mig är att jag har fått göra den här filmen. Med det har jag kunnat röra om litegrann i grytan och göra en film som visar det iranska samhället som det ser ut, säger han.

En journalist på presskonferensen undrar om filmen är anti-iransk. Ali Abbasi svarar att även om han skulle kunna göra en sådan är det inte vad ”Holy spider” är.

– Den är inte anti någonting. Temat handlar om religion och dyrkan i en mycket religiös stad och om hur detta leder till ett seriemördarsamhälle.

Fakta: Ali Abbasi

Ålder: 41 år.

Bor: Köpenhamn.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer: "Shelley", "Gräns".

Aktuell: Med "Holy spider" som tävlar om Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!