Hade du kunnat skriva två böcker per år?

Det har blivit dags att bunkra semesterläsning. Många feelgoodförfattare lyckas hålla väldigt hög produktionstakt. Vendela Källmark har en teori om hur de lyckas med det.

Sommarläsning när den är som bäst.

Sommarläsning när den är som bäst.

Foto: Christine Olsson/TT

Feelgood2023-05-19 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sand mellan tårna. Glass som smälter. Värmeslag och mygg. Solblekta pocketböcker i fönsternischen.

För att få hjälp att komma ner i varv under sommaren behövs serieläsning, och ingen annan genre kan leverera på den punkten som feelgood. Bortsett, möjligen, från deckargenren. 

Många feelgoodförfattare är oerhört produktiva. Vissa skriver och ger ut flera böcker per år. 

Jag har funderat på hur det kan vara så, och kommit fram till vad jag tror är en delförklaring. Bortsett från den enorma entusiasm som frodas bland feelgoodförfattare i allmänhet, som naturligtvis är en faktor, handlar det om att många feelgoodförfattare satsar på romanserier.

För att hinna släppa mer än en bok per år kan man inte lägga tid på att bygga ett persongalleri från grunden varje gång. Lättare då att utgå från personer som man som författare, och läsare, redan känner. Karaktärsutveckling är dessutom en grundbult i hela genren. 

Man slipper också bygga helt nya miljöer, och kan istället ägna tiden åt att fördjupa den som finns. Med en given inramning kan man fokusera på intriger, och annat som driver berättelsen framåt.

Oavsett om du gillar övernaturlig feelgood, den historiska, den som lutar mer åt romance-hållet eller mer socialrealistiska, så finns det många, långa bokserier att frossa i. Nedan tipsar jag om tre serier som nyligen fått en uppföljning.

Så upp med fötterna i hängmattan, njut av den stundande semestern, och ta del av den aldrig sinande strömmen av feelgoodromaner!

Vendelas 3 tips

undefined
"Kärlek på den lilla ön i havet" av Jenny Colgan.

Jenny Colgans serie om Den lilla ön i havet (Norstedts)
Man kan inte skriva en krönika om serier i feelgoodgenren utan att nämna den produktiva skotskan Jenny Colgan, som vid 51 års ålder har gett ut fler än 30 romaner, flertalet i romanserier. I slutet av april i år kom den sjätte delen i serien om den lilla ön i havet ut på svenska. I "Kärlek på den lilla ön i havet" planerar Flora och hennes Joel ett intimt bröllop, något som visar sig väcka väldigt starka känslor hos familj och bekanta. Dessutom blir bröllopet utmanat av en person med mer vidlyftiga och storslagna planer. 

undefined
"Bröllop vid Sommen" av Camilla Dahlson.

Camilla Dahlson serie om Sommen (Lind & Co)
Camilla Dahlson skriver både barn-, ungdoms- och feelgoodlitteratur. Den femte delen i hennes serie som utspelar sig vid den östgötska sjön Sommen kom ut i slutet av april i år. Camilla Dahlson är själv uppvuxen i Boxholm, och i "Bröllop vid Sommen" får vi återigen möta Majlis som i början av serien flyttade ut till sin sommarstuga permanent. Det kommer en person till den lilla orten som ställer det mesta på ända, och Majlis och grannen Disa tar tag i det hela med gemensamma krafter. 

undefined
Harry Whittaker och Lucinda Riley "Atlas: Historien om Pa Salt".

Lucinda Rileys (och Harry Whittakers) serie om De sju systrarna (Bazar Förlag)
Nordirländskan Lucinda Riley avled i cancer vid 56 års ålder sommaren 2021. Den åttonde och avslutande delen om de sju systrarna kom ut på svenska i mitten av maj i år, och är skriven av hennes son Harry Whittaker, efter hans mammas önskemål. Serien har rönt stora framgångar internationellt, den har översatts till runt 40 språk och sålts i över 30 miljoner exemplar. Böckerna handlar i grund och botten om sex systrar som är på jakt efter deras sjunde syster, och även om jakten efter deras far. Framgångskonceptet tycks vara resan mellan tid och rum, och det är bara att beklaga att det inte kommer fler böcker i serien.

Vendela Källmark är journalist samt teater- och litteraturvetare. Hon är född och uppvuxen i Uppsala.