Feelgood-klyschan: Är livet verkligen bättre på landet?

Jag skulle ljuga om jag sa att jag aldrig drömt om att bo med skogen intill husknuten. Kanske är det just den längtan, som säkert många stadsbor innerst inne bär på, som gör att så många feelgoodromaner utspelar sig i brytpunkten mellan stad och landsbygd.

Många feelgoodböcker handlar om längtan ut på landet. Men är det självklart att livet blir bättre bara för att man byter livsmiljö? Krönikören är inte så säker.

Många feelgoodböcker handlar om längtan ut på landet. Men är det självklart att livet blir bättre bara för att man byter livsmiljö? Krönikören är inte så säker.

Foto: Martina Holmberg / TT

Feelgood2023-04-22 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En stor andel feelgoodromaner följer ett mönster.

En person, oftast en kvinna som bor i en storstad, är av någon anledning olycklig. Det kan bero på en dålig relation, en krävande chef, jobbiga och bråkiga barn eller bara det att storstadspulsen tär på krafterna.

Kvinnan i fråga får av någon anledning ett oväntat erbjudande som ställer livet på ända. Det kan vara en kolonistuga, ett litet torp som kvinnan ärver av en avlägsen släkting, eller en dammig gårdsbutik som personen initialt tänker att den behöver göra sig av med. 

Kolonistugan ska rustas upp och säljas. Torpet ska renoveras och på sin höjd användas som sommarstuga. Gårdsbutiken ska rensas ut och bommas igen illa kvickt. 

Men så händer någonting, när personen vistas i den där ärvda miljön. Efter ett par veckor eller månader är personen som omvänd. 

För när hon är på landsbygden blir hon zen, tillfreds, hon påtar i trädgården, målar ett staket, lär sig att skruva upp sin egen bokhylla i takt med att hela livet går ner i varv. Hon blir lugnare, lyckligare, får djupare och mer meningsfulla relationer, kanske träffar sitt livs kärlek i trädgården intill. Hon kommer närmare sina barn eller sina husdjur, hon blir sann mot sig själv.

Att många drömmer om livet på landet kan man se i tv-produktioner som Husdrömmar, Mandelmanns, Det sitter i väggarna och Trädgårdstider. 

Jag får medge att även jag kan drömma mig bort med tanken på ett blåbärsris på tomten.

Men är livet verkligen så mycket bättre på landet? Det verkar lite för bra för att vara sant. Och är livet i storstaden verkligen så hemskt? Det tycker jag inte heller. 

Det är väl som så mycket annat. Att man tror att yttre faktorer avgör ens lycka, när det egentligen kanske bara handlar om inställning och attityd. Jag nöjer mig med några tomatplantor på balkongen så länge. Jag har ju feelgoodböckerna att tillgå!

Vendelas 3 tips

undefined
Karin Härjegård

"Sömmerskan och friheten" 
Karin Härjegård (Printz Publishing)
Föregångaren till "Sömmerskan och friheten", "Kallbaderskan bland fjällen", vann nyligen årets feelgood 2022. I denna fristående uppföljare är livet enklare, lyckligare och bättre för Helena som bakar våfflor i våffelbruket. Hon blir nyfiken på ett gult hus i trakten, och hon börjar ta reda på mer om kvinnan Hilda, som drev våffelbruket innan Helena. Det kommer ett filmteam från Stockholm, vars närvaro utmanar Helenas nya trygga sfär. Ska hon våga förändra sitt liv, igen?

undefined
Eli Åhman Owetz

"Farväl Söderberga" 
Eli Åhman Owetz (Printz Publishing)
Den 10 maj kommer den tionde och avslutande delen i Eli Åhman Owetz hyllade romanserie Söderbergasviten, och nu utlovas en spännande avslutande del. Allt som Anna-Lisa har byggt upp under de nio åren som har gått sedan hon hittade till Söderberga i Roslagen ställs på ända när en gammal flamma flyttar till byn. Det blir spännande att se hur romanserien knyts ihop.

undefined
Sara Dalengren

"Där livet börjar" 
Sara Dalengren (Word Audio Publishing)
Andra delen i serien om Iris Grimstedt. Här gör hon och Filip slag i saken och inreder stugan på Fårö inför att det lilla barnet som hon bär på ska komma. Men hindren hopar sig, när Iris får veta att hennes föräldrar planerar att skilja sig blir hon väldigt ledsen. Hon blir också misstänksam i sin egen relation, är Filip så trygg och pålitlig som hon hittills har trott?