Kliv ur den trygga läsfåtöljen!

Gertrud Hellbrand tipsar om tre spänningsromaner som behandlar brännande samtidsfrågor och skildrar sociala mediers makt.

Sociala medier och dess kraft är en modern företeelse som allt oftare tas upp inom spänningslitteraturen.

Sociala medier och dess kraft är en modern företeelse som allt oftare tas upp inom spänningslitteraturen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Deckare2023-03-10 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns en tradition att baka in samhällskritik i deckare, vilket bidragit till att skänka genren legitimitet bortom det rena underhållningsvärdet. Inte minst svenska kriminalromaner har gjort anspråk på att ta politisk ställning och bidra till debatten. 

Ett viktigt skäl till deckargenrens popularitet är nog trygghetskänslan – att vi kan läsa om brutala mord och samtidigt veta att rättvisan kommer att segra och mördaren åka fast. Kanske känns det på samma vis tryggt att få sin världsbild bekräftad? Eller så stör man sig på den svenska ängsligheten – på deckare och spänningsserier i tv som visar upp en politiskt korrekt och förutsägbar verklighetsbild.

Egentligen är ju spänningsgenren som klippt och skuren för att ifrågasätta vedertagna sanningar och slöa moralreaktioner. Det visar sig ofta att sanningen var mer komplex än vi från början trodde. Man skulle kunna hävda att det ligger i deckargenrens natur att leda läsaren vilse. Just när vi tänkte att vi hade orsakssambanden klara för oss – just som vi förstod vem som måste vara skyldig – rasar älsklingsteorin som ett rangligt fuskbygge och lösningen visar sig vara en helt annan än den vi tog för given. Så fungerar det förstås i verkliga livet också, vilket är ett gott skäl till att fundera ett extra varv innan vi på lösa grunder dömer andra människor.

Det är glädjande när deckarförfattare vågar vrida och vända på frågor som är särskilt brännbara i vår tid. Som till exempel attityderna och stämningarna som rådde kring Me too. Hur har de påverkat oss? Hur skulle det kännas att själv vara anklagad för ett övergrepp? Vad rör sig inom den som nekar till brott? Hur påverkar polisens och rättsväsendets fördomar deras bedömning i sådana fall och hur påverkas vi alla av reaktionerna i sociala medier? På kort tid har det utkommit två svenska spänningsböcker som kretsar kring dessa frågor. Att läsa dem rekommenderas för alla som känner sig redo att kliva ur den trygga läsfåtöljen och skakas om och utmanas.

Gertruds 3 tips

undefined

Alex Finlay

En våldsam natur (Bokförlaget Nona) 

Denna amerikanska thriller, nyss utkommen i pocket, visar hur sociala medier kan påverka brottsutredningar och domar. När universitetsstudenten Matt Pine efter en natts festande återvänder till sitt studentrum möts han av FBI som meddelar att hans familj påträffats döda under sin semester. Sju år tidigare dömdes Matts bror till livstids fängelse för att ha mördat sin flickvän – ett fall som renderat i såväl en Netflix-dokumentär som en mängd konspirationsteorier. När alltmer verkar tyda på att familjens död inte var en olycka bestämmer sig Matt för att ta reda på sanningen. Finlay lyckas övertygande gestalta de komplexa krafter som omger ett medialt uppslaget mordfall.

undefined

Monica Rehn 

Lögnaren (Bokförlaget Polaris) 

När den framgångsrike deckarförfattaren Fabian Hammar anklagas för våldtäkt tar ett mediedrev fart. Han blir av med kontrakt, anseende och vännerna vänder honom ryggen. Snart är han Sveriges mest hatade man. När hans hustru strax därpå försvinner eskalerar spekulationerna. Fabian grips som misstänkt. Samtidigt får vi följa en kvinna i hans närhet med ett mörkt förflutet. Vem är egentligen lögnare och vem talar sanning? Det mest gastkramande i denna psykologiska thriller är den Kafkaartat klaustrofobiska skildringen av hur lätt det är att bli dömd i sociala medier – en brutal ny maktinstans som med några få knapptryck kan ödelägga en människas liv. 

undefined

Jenny Rogneby 

Medlaren (Ordfront förlag) 

En kvinna blir brutalt våldtagen efter en utekväll och våldtäktsmannen döms till fängelse. När frigivning närmar sig erbjuds han att prata med offret om händelsen. Medlaren Angela Lans ska hålla i samtalet, som är det första i ett projekt där offer och förövare får mötas. Men snart upptäcker hon att något inte stämmer. Hon gräver i fallet och stöter på omständigheter som sätter våldtäkten i ett nytt ljus. Vem är egentligen offer och vem är förövare? Boken, som kom i höstas, är första delen i en ny serie om medling. Och även om diskussionen om kvinnlig sexualitet kunde ha fördjupats lite för att inte riskera bli moraliserande är detta en skickligt hopkommen bladvändare som ställer obekväma frågor om vår benägenhet att döma hunden efter håren.

Gertrud Hellbrand är krönikör och författare. Hon har bland annat skrivit deckarserien ”Östgötasviten”.