3 x deckare med starka kvinnliga karaktärer

Tre deckare som griper tag.

Tre deckare som griper tag.

Foto: Press

Deckare2022-10-21 12:00

Jonas Moström "Blindspår" (Norstedts)

Jag brukar undvika att slå in öppna dörrar genom att tipsa om alltför kända och etablerade författare och serier. Men den nionde Nathalie Svensson-boken förtjänar att lyftas. För att hylla sin bror, som har Downs syndrom, har Moström försett det 17-åriga mordvittnet Elias med samma diagnos. Psykiatrikern Nathalies utmaning blir att få Elias att berätta vad han har sett, trots att Elias inte gärna kommunicerar med ord. Desto mer gärna kommunicerar han genom att tälja trägubbar i sann Emil i Lönneberga-anda. 

Själv tror jag mig ha listat ut lösningen flera gånger innan jag knäcker gåtan, strax före Nathalie. Precis som det ska vara. För ljudbokslyssnaren är det den alltid lika stabila Marie Richardsson som läser.

Ulrika Rolfsdotter "Syndabarn" (Bazar)

Det här är månadens bästa spänningsbok om ni frågar mig. Polisen Sara Emilsson och socionomen Annie Ljung inleder ett nära samarbete när tre kvinnliga konfirmander hittas liggande på en sjöstrand. Två är döda och den tredje väldigt illa däran. En fjärde konfirmand, som Annie nyligen tagit emot en orosanmälan om, blir misstänkt när han hittas gömd i en jordkällare i närheten av brottsplatsen. Men han är å andra sidan inte den enda som beter sig underligt bland människorna kring de tre offren.

Författaren refererar i denna andra bok om Annie Ljung precis lagom mycket till del ett för att man ska kasta sig över den direkt efteråt. Och jag kan avslöja att slutet på tvåan skapar ett enormt behov av en tredje del. 

Pascal Engman "X" (Bookmark)

Samtidigt som tv-serien Spelskandalen rullar i SVT kommer hyllade Pascal Engman med en roman som får 1990-talets stora spelskandal att kännas som ett pojkstreck. I X (som i variabeln x) hittas en känd fru till ett ännu mer känt fotbollsproffs mördad i parets villa på Lidingö. Samtidigt utsätts en ung fotbollstalang för påtryckningar både från en agent och från okända män som vill tvinga honom att göra vissa saker på planen. Och hur hänger alltsammans ihop med en stackars lärare som mobbas av sina elever och ignoreras av sina kollegor?

Mitt i allt är det tur att Engmans hjältinna Vanessa Frank gör comeback i polisen. Resultatet blir en fascinerande historia berättad helt utan bortslösat bläck och gäsp-partier. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!