Här är bästa poddlyssningen för slappa januaridagar

Trött och sliten efter nyårsfirandet? Knapert på kontot efter helgdagarna? Redo att ta det lugnt ett tag? Då är poddlyssning i soffan eller under stillsamma promenader aktiviteten för dig. Vi listar de bästa poddarna för långsamma januaridagar.

Nanna Olasdotter Hallberg och Kristofer Andersson från "P3 Klubben".

Nanna Olasdotter Hallberg och Kristofer Andersson från "P3 Klubben".

Foto: Mikael Grönberg/Sveriges Radio

Kultur2022-01-03 20:08

1. "Sorry, allt gick åt helvete" med Ola Rapace och Fredrik Söderholm

undefined
Fredrik Söderholm och Ola Rapace från "Sorry, allt gick åt helvete".

Det är inte ofta man i vardagen ges möjlighet att blicka rakt in i mörkrets hjärta, men i Söderholms och Rapaces podd får vi göra just det. Fredrik Söderholm är radioprofil som tidigare producerat bland annat radioföljetången "Hej jag heter Fredrik" där lyssnarna fick följa hans kamp mot ett kokainfritt liv.

Ola Rapace är skådespelare och aktuell i nya realityserien "Behandlingen" där tittarna får följa ett gäng svenska kändisars kamp mot psykisk ohälsa och drogproblematik.

Podden bygger på intima samtal mellan de två männen, om deras struliga liv och självdestruktivitet. Det är nakna samtal helt olikt något annat på poddhimlen. När Fredrik Söderholm i ett avsnitt konfronterar sin mamma och frågar om hon någonsin slog honom som barn är det nästan för smärtsamt att fortsätta lyssna och samtidigt helt omöjligt att stänga av.

2. "Dom kallar oss krypto" med Mårten Andersson och Gunnar Harrius

undefined
Mårten Andersson och Gunnar Harrius från "Dom kallar oss krypto".

Hört talas om Bitcoin? 

Råder polarna dig att investera i Ethereum?

Och vad är detta förfärliga väsen om Non-fungible tokens?

I takt med att allt fler aspekter av våra liv digitaliseras kan det vara svårt att hänga med i svängarna. Det har sakta men säkert blivit svårare för samtidsmänniskan att ignorera att kryptovalutor som Bitcoin blivit till etablerade delar av världsmarknaden.

Komikern Mårten Andersson och journalisten Gunnar Harrius gör både ett utmärkt jobb med att på ett förståeligt sätt förklara vad kryptovalutor är, hur man investerar i dem och var marknaden befinner sig. Utbildande och intressant lyssning som kommer bli mer och mer aktuell i takt med att kryptovalutorna tränger sig längre och längre in i våra liv.

3. "Hänt på restaurang" med Jesper Borgenstrand

undefined
"Hänt på restaurang" är podden som bjuder på roliga anekdoter från hjärtat av krogbranschen.

Allt började med att mångårige servitören, hovmästaren, sommelieren och bartendern Jesper Borgenstrand startade en Facebookgrupp vid namn "Hänt på restaurang" där folk i branschen kunde dela med sig av roliga anekdoter från kroglivet. Sedan blev det både bok och podd.

För er som – likt undertecknad – tidigare jobbat inom restaurangbranschen kommer podden att bjuda på många ögonblick av igenkänning och skratt. För alla som bara besökt restauranger i njutningssyfte (kanske senast under nyårshelgen?) är podden en rolig och insiktsfull inblick i dessa arma arbetares liv, arbetare som dagligen tjänar gäster som ibland är... Tja, rent ut sagt idioter.

Klassiska citat från podden inkluderar "Ursäkta, går det bra att få någon annan potatis än mandelpotatis? Min fru är nämligen nötallergiker". 

Barnsligt rolig lyssning!

4. "P3 Klubben" med Kristoffer Andersson och Nanna Olasdotter Hallberg

undefined
Nanna Olasdotter Hallberg och Kristofer Andersson från "P3 Klubben".

Att navigera i den kulturella samtiden kan vara svårt. Ibland fladdrar nyheter och händelser mest förbi i olika flöden, nyheter som liksom känns meningsfulla men som samtidigt upplevs på tok för jobbiga att sätta sig in i.

Som tur är finns "P3 Klubben". 

Varje vecka ger kulturreportern Nanna Olasdotter Hallberg och kulturkrönikören Kristofer Andersson lyssnarna en rolig, lättlyssnad och smart insikt i det senaste och viktigaste inom kultur och populärkultur.

När Kanye West släpper nytt, Magda Gad börjar bråka i media eller Margaux Dietz släpper erotiska poddar... Gå till "P3 Klubben" för analys och fördjupning!

Flera bra podcasts

- "Filip och Fredriks podcast": Efter mer än tio år fortsätter radarparet att underhålla, vecka efter vecka.

- "ursäkta" med Johanna Nordström och Edvin Törnblom: Högt och lågt, hysteriskt och intensivt. Sveriges största podcast.

- "Fördomspodden" med Emil Persson: Tänk att det redan gått fem år sedan premiären! Denna trotjänare fortsätter att leverera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!