Oklart kring lånestatistik

Katrineholmarna lånar flest biblioteksböcker i hela länet, visar ny statistik. Särskilt de unga läsarna är ovanligt läshungriga. Samtidigt är bibliotekschefen Hanna Rasmussen konfunderad över siffrorna.

Kultur2016-09-10 18:04

Ny statistik från Svensk biblioteksförening visar att Katrineholms kommuns invånare lånade i snitt 9,23 böcker per person förra året. Det är långt över riksgenomsnittet på 6,33 böcker.

När statistiken ses ur ett åldersperspektiv är barnen till och med 17 år i Katrineholm riktiga bokslukare. Även de lånar nämligen klart flest böcker i Södermanlands län, 18,73 per person förra året. Rikssnittet är 14,53 låneböcker per barn.

Samtidigt finns det frågetecken kring statistiken. Hanna Rasmussen glädjer sig åt de många boklånen, men konstaterar samtidigt att kommunen och Kungliga biblioteket, som statistiken är hämtad från, presenterar olika siffror.

– Vi har kommit fram till en annan siffra, 7,6 lån per invånare för 2015. Vi behöver titta på hur vi tar fram vår statistik kontra hur KB levererar sin siffra, säger Hanna Rasmussen som samtidigt konstaterar att biblioteket i Katrineholm och KB har utgått från samma system när siffrorna har sammanställts.

Även 7,6 lån per invånare är långt över rikssnittet.

– Folk lånar böcker i Katrineholm. Det är superglädjande och ett kvitto på att vi gör rätt. Det är alltid roligt. Sedan är det svårt att veta exakt vad man ska dra för slutsatser av kvantitativa mått. Kvalitet är svårare att mäta, säger Hanna Rasmussen som påpekar att biblioteket hellre använder statistik till att se vilka böcker som behöver köpas in fler av och vilka som inte lånas.

Vilken statistisk siffra för utlåningen som är korrekt återstår alltså att reda ut. Att det satsas mycket på barn och ungdomars läsning i Katrineholm, och att det betalar sig i utlåningen, är dock klart. Alla får ett eget lånekort i förskoleklassen och alla skolor har en egen skolbibliotekarie.

Närhet och öppettider ses som de viktigaste faktorerna för tillgänglighet. I Katrineholm finns, som KK tidigare har berättat, planer på att skapa ett system som möjliggör för invånarna att komma in på biblioteket även när ingen personal finns på plats. Dessutom ska alla skolbibliotek få utlåningsautomater, vilket ökar tillgängligheten.

Totalt i hela landet gjordes över 65 miljoner fysiska besök på folkbiblioteken 2015. Nästan sex av tio svenskar gjorde något besök på bibblan under året. Samtidigt kan en mindre positiv utveckling ses. 176 folkbibliotek har försvunnit i landet de senaste tio åren, enligt Svensk biblioteksförening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!