Nu öppnar Konstbiografen i Katrineholms konsthall

Katrineholm har fått en ny biograf. Den håller öppet i en vecka och visar sju olika konstfilmer. Här kan man till exempel få en överdos av lyckliga slut.

Konstnären Calle Holck och Gustav Person vid Katrineholms konsthall hälsar publiken välkommen till en minifestival för konstfilm som pågår 26 augusti till  2 september.

Konstnären Calle Holck och Gustav Person vid Katrineholms konsthall hälsar publiken välkommen till en minifestival för konstfilm som pågår 26 augusti till 2 september.

Foto: Catarina Nitz

Kultur2023-08-26 07:00

Ett draperi av tung, svart sammet hänger i öppningen sitt Katrineholms konsthall. Kikar man in upptäcker man att rummet genomgått ännu en förvandling och antagit skepnaden av en biosalong som går under namnet Konstbiografen.

Under en vecka, från lördag den 26 augusti till lördag den 2 september, blir det filmfestival. Då kommer Konstbiografen att visa konstfilm, berättar Gustav Person i Katrineholms konsthall. 

Idén är hans egen, och något av ett test.

– Faller det väl ut kan Konstbiografen återkomma nästa år, kanske i annan tappning och i ett annat format, säger han. 

I det här fallet handlar det om sju filmer som visas i en drygt 40 minuter lång loop som rullar under hela veckan.

Det är inte självklart vad konstfilm är. Independentfilm som visas på vanliga biografer kan kallas konstfilm, liksom videoverk som kanske utgör en del av en installation, säger Gustav Person.

– Filmerna som visas här är konstverk i sig själva,

Konstnärerna har använt mediet på olika sätt. Det kan vara allt från filmade performances till rena spelfilmer, dansfilm eller en minidokumentär.

– Som besökare är man välkommen gå in och ut som man vill under veckan. Man kan se alla filmer i ett sträck eller se en bit och återkomma senare, säger Gustav Person. 

Den längsta filmen, "Twenty happy endings" är 15 minuter lång och skapad av konstnären Calle Holck.  

Den är rena rama godispåsen för den som gillar kärleksfilmer. 

Calle Holck har experimenterat med sätta ihop varianter av klassiska slut i romcoms och kärleksfilmer. Två skådespelare, en kvinna och en man, spelar upp konventionella scener som hämtade ur svensk eller Hollywoodfilm. 

– Man får träffa bruden, riddaren, prinsessan, moppekillen och brandmannen. När vi ser det i mängd skapas kanske något nytt, säger Calle Holck.

Projektet genomförs i samarbete med Sörmlands museum och Scenkonst Sörmland. Invigning sker klockan 11.30 lördag 26 augusti.

Filmerna som visas i Konstbiografen:

"Twenty Happy Endings"

15 minuter (2012)

Calle Holck

”Tillsvidare känner jag att vi inte ska gå med i NATO”

7.41 minuter (2022)

Cecilia Björk

"Virus"

4.04 minuter (2020)

Cecilia Lundqvist

Performance Dilogy – ”The silence of God”

3.28 minuter (2022)

Performance on the pier – ”Annorlunda än fåglar”

2.44 minuter (2022)

Kateryna Seheda & Theresa Lekberg

"Border"

 2 minuter (2023)

Nina Kov

"Röster om vår tid"

9.21 minuter (2020)

Pelle Wichmann

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!