"Super Mario 64" var paradtiteln då tv-spelskonsolen Nintendo 64 lanserades i mitten av 1990-talet.

Och den färgsprakande plattformsklassikern engagerar fortfarande.

I helgen samlades världens bästa "Super Mario 64"-spelare i Växjö för att försöka slå världsrekordet. Det gällde att ta spelets alla 120 stjärnor och slå ärkeskurken Bowser på kortast tid.

Och spanjoren Cheese, som redan ansågs vara världens snabbaste, lyckades slå världsrekordet inför en stor publik som följde evenemanget "Break the record: Live" via direktsändning på sajten Twitch.

Drygt en och en halv timme

Sluttiden blev 1 timme, 38 minuter och 54 sekunder för Cheese, som egentligen heter Allan Alvarez. Det är i själva verket tre sekunder långsammare än hans eget personbästa. Men tekniska problem med videon som visade det förra rekordet innebär att den nya tiden är den som räknas.

Bland entusiaster som tävlar i att klara spel snabbast, så kallade speedrunners, är det sajten speedrun.com som ses som auktoriteten när det gäller rekordtider.

I och med succéomgången på lördagen har nu Cheese cementerat sin plats på toppen av sajtens "Super Mario 64"-lista. Han blev även 77 000 kronor rikare.

För helgens näst snabbaste omgång stod Luleåbon Joakim Edlund, även känd som Taggo. Han klarade spelet på 1.39.51 – 13 sekunder långsammare än hans eget personbästa, men fort nog för att knipa andraplatsen och drygt 10 000 kronor i prispengar.

"Väldigt bra spel"

21-åringen var ännu inte född då "Super Mario 64" släpptes 1996. Ändå har han lagt ner otaliga timmar på att bemästra spelet. På frågan om varför spelet fortfarande är så populärt svarar Edlund:

Det är ett väldigt bra spel för just speedruns. Det finns otroligt mycket att lära, och man kan alltid bli bättre. Det är helt enkelt ett väldigt, väldigt bra spel.

Joakim Edlund har blivit så framgångsrik inom subkulturen för snabbspelare att han kan leva på sina färdigheter. Via sina egna konton på strömningstjänster drar han in reklampengar och donationer från tittare.

Enligt Edlund är "Super Mario 64" det mest populära spelet för speedrunners. Och tittarsiffrorna i helgen talar sitt tydliga språk: Fler än 48 miljoner strömstarter noterades, och under evenemangets sista timme var det fler än 10 000 som tittade.