"Barn" kretsar kring en olyckshändelse i en skola, där ett barn till en socialistisk politiker av misstag skadar en klasskamrat, som är son till en nationalistisk politiker.

"Det är en inspirerande reflektion ur vuxenvärldens perspektiv, som ställer frågor om barndomens oskyldighet på ett fängslande sätt och det är en film där mänskliga relationer porträtteras med djup känslighet och subtilitet", skriver juryn, som letts av filmskaparen Mia Hansen-Løve, i sin motivering.

Skådespelarpriset Dragon Award Best Acting går till Henriette Steensrup som spelar Liv i samma film.

"Spring Uje spring" i regi av Henrik Schyffert – om musikern Uje Brandelius liv med Parkinsons sjukdom – får två av festivalens priser. Dels Fiprescipriset som delas ut av internationella filmkritikerförbundet, dels Göteborgs filmfestivals publikpris för bästa nordiska långfilm. Schyffert såg scenföreställningen "Spring, Uje, spring" som Uje Brandelius hade gjort och bestämde sig för att göra en film av den.

Den handlade ju om mig. Jag hade inte samma problem som Uje men det var ändå jag som stod där. Sättet han pratade på tycker jag är unikt, i det att han inte gör det så jäkla mörk, fast det är mörkt. Han vågar skämta. Det är den finaste konstformen, har Schyffert sagt till TT i en tidigare intervju.

Priset för bästa dokumentärfilm går till Jussi Rastas och Jenni Kivistö för "Colombia in my arms".