Olovsons skulpturpark invigs i Frankrike

I större delen av sitt liv drömde konstnären Gudmar Olovson om att skapa en skulpturpark med kärlekstema. Nu invigs hans "Le jardin de l'amour" vid Château de Cheverny i Frankrike.

11 september 2019 09:20

Sex stora bronsstatyer, alla mellan 2,5 och 3 meter, pryder den populära slottsparken i Loiredalen. Den svenske konstnären Gudmar Olovson kom till Paris 1959, och redan då började han planera för en kärlekspark med skulpturer.

Det var så viktigt för honom att sprida sitt budskap om kärlek och närhet mellan människor. Han gjorde många skulpturer där han förband människor mellan olika kontinenter. Han var en humanist, säger Lena Dettervik.

Hon är själv konstnär och skulptör, och träffade Gudmar Olovson 2010, då de också blev ett par. De förenades båda i kärlek till det klassiska hantverket, och Lena Dettervik har hjälpt honom att göra verklighet av visionen. För två år sedan gick Gudmar Olovson bort.

Men då var allt nästan klart och han var så lycklig över att det skulle bli av, säger hon.

De stora bronsstatyerna symboliserar olika typer av kärlek. Där finns en hand med ett litet barn, som också kan beskådas i Höllvikens skulpturpark, samt på flera ställen i Europa. En staty föreställer två systrar, och "Vågen" representerar ett kärlekspars innerlighet.

När vi placerade ut skulpturerna var det en enorm känsla, det kändes som att de hade stått där för alltid, säger Lena Dettervik.

Château de Cheverny är ett av Frankrikes populäraste turistmål med över 500 000 besökare varje år.

Fakta: Gudmar Olovson

Gudmar Olovson studerade vid Konstakademien i Stockholm åren 1955–1959 och reste därefter till Paris, där han sedan levde och verkade.

Ett av hans mest kända verk är "Les deux arbres", de två träden, som bland annat finns i Boulogneskogen i Paris och i skulpturparken i Höllviken.

År 2011 utnämnde franska kulturdepartementet Olovson till riddare av Arts et Lettres-orden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Swedenmark/TT