Lyxigt med Baskery på Biografbaren

5 maj 2019 09:47

Vilken extrem lyx att få krypa ned i källaren under Biografbaren och sitta bara någon meter ifrån banjo-, gitarr- och bassträngarna när systrarna Bondesson i Baskerys plockar fram plektrum och bottleneck, kavlar upp ärmarna och kickstartar sin musikmaskin med ett bluesigt manglande i det som måste ha varit ”Here to pay my dues”, eller?

För mysteriet med Baskery är att trots att de funnits i nästan 15 år, turnerat världen över och spelat på varenda festival man någonsin hört talas om – från Glastonbury och Storsjöyran till Shrewsbury Folk och South by Southwest– och de man inte visste fanns – läs australiska Woodford och Azkena Rock – så har de fått märkvärdigt lite ljus på sig här hemma i Sverige.

Hittar inte en enda hyfsat färsk intervju med dem på svenska. Eller som de själva kommenterar att de faktiskt just nu har en låt som spelas i radion: ”Det har inte hänt sen Dackefejden”.

Det svenska musikundret är helt enkelt en så väl bestockad skog att det är lätt att missa de enskilda träden. Å andra sidan kan det också handla om att Baskery haft så fullt upp med musikscenen overthere att de under åren inte landat särskilt ofta på svenska scener.

Hittills har de bott långa perioder i både Los Angeles och Nashville - ”men på helt andra sidan i stan från Jills veranda” säger de och antyder att deras egen veranda var betydligt mer skamfilad.

Ibland har deras genre kallats ”Nordicana”, kanske sprunget i att de ibland river av en Bellman i stämsång för att markera sin härkomst, men genreöverskidande är kanske en mer begriplig beskrivning av deras mix: rock, blues, punk och folk.

Allt spelat med ett driv och med en sån extrem fingerfärdighet på instrumenten att det är ett nöje att bara sitta och glo. Sitta, förresten. Baskery är som gjort för att inte sitta still.

Men de prydligt uppradade stolarna, snudd på av klassrumstyp, gör att vi blyga publikfånar sitter som små tända ljus istället för att göra det vi egentligen vill och borde göra: resa oss upp och – förutom under Bellman då - rocka rumpan av oss själva.

Men det kommer nya chanser: I sommar spelar Baskery på Picnic i Parken.

MUSIK

Baskery

Biografbaren, Eskilstuna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Axelsson