Kvist har gjort skillnad för nyanlända kulturarbetare

Många nyanlända kulturarbetare känner att de har fått kunskap om hur den svenska kreativa arbetsmarknaden fungerar och att de i dag känner flera personer som är etablerades inom det egna yrkesområdet. Det visar slututvärderingen av Kvisk.

10 maj 2019 20:15

Katrineholms-Kuriren har vid flera tillfällen berättat om Kvisk, Kreativa vägar till integration och sysselsättning inom kultur, som syftar till att hitta etableringsvägar för nyanlända kulturarbetare.

Under fredagen avslutades projektet med en spridningskonferens på ungkulturhuset Perrongen. Projektpersonal och medarbetare berättade då hur de jobbat och vilka resultat de uppnått.

– Det känns lite sorgligt i dag. Tiden har gått så fort. Men det känns bra att vi lyckats göra skillnad, säger Tamara Valiente, projektledare.

– Vi är stolta över våra resultat. Det visar verkligen att de känner att de kommit närmare arbetsmarknaden. Vi är supernöjda, säger Elin Selig, projektkoordinator.

Under projektperioden har Kvisk kommit i kontakt med över 120 kulturarbetare i Sörmland och Östergötland.

Före medverkan i Kvisk uppgav 11 procent att de har minst en person som kan vara referens när de söker jobb inom den kreativa sektorn. Efter medverkan är motsvarande siffra 50 procent. 25 procent svarar i dag att de vet vem de ska vända sig till om de har en fråga om hur de ska fortsätta sin kreativa karriär i Sverige. Före Kvisk var motsvarande siffra åtta procent. Före Kvisk svarade nio procent att de är säkra på att de kan få ett jobb inom sin profession inom ett år. Efter Kvisk känner 34 procent samma hoppfullhet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Bergius