Kolhusteatern laddar inför "Oliver"

Utan pizza – ingen "Oliver". När repetitionsarbetet blir 10-12 timmar per dag gäller det att matleveranserna funkar. För just nu arbetar Kolhusteaterns unga ensemble febrilt inför premiären nästa fredag.

11 juli 2019 10:40

Och moralen är hög:

– Alla biter ihop. Ingen klagar, säger Tomas Bergh som regisserar årets föreställning efter att ha stått på scenen i uppsättningen "Aida" 2016 och därefter fungerat som regiassistent för "Familjen Addams" 2017 och "Råttfångaren" 2018.

Musikalen "Oliver", bygger på Charles Dickens berättelse om den föräldralöse Oliver Twist som hamnar i lära hos stortjuven Fagin efter att ha blivit utsparkad från sin barnhemsplacering, sålts till en begravningsentreprenör och slutligen hamnat på gatan. Tillsammans med ett gäng andra småpojkar får han en gedigen utbildning i stjälandets ädla konst.

–Historien har många bottnar. Kriminalitet, fattigdom, barn som far illa, utsatta kvinnor, stark vänskap och destruktiva förhållanden. Trots att "Oliver" utspelar sig på 1800-talet är igenkänningsfaktorn hög, säger Tomas Bergh som till vardags jobbar på Hyresgästföreningen och precis som resten av de medverkande i "Oliver" satsar semestern eller sommarlovet på Kolhusteatern.

– Trots att vi inte är proffs så vill jag påstå att vi ligger så nära det går att komma. Vår ambition är att publiken ska kunna luta sig tillbaka och njuta av föreställningen utan att fundera över att vi är en ideell amatörteater.

Det betyder såklart en hel del utmaningar för de unga artisterna.

- Ja, det gäller att inte tappa bort sig. Och om man ändå gör det så ska man kunna lösa det, helst utan att publiken märker något.

Kolhusets innanmäte ger utan problem associationer till de mörka gränder och gator i slumkvarterens London där "Oliver" utspelar sig. Mitt på scenen tornar dessutom landmärket London Bridge upp sig. Det råder ingen tvekan om var Oliver och hans komanjoner befinner sig.

Josephine Thunell står för sånginstuderingen och Agneta Ottosson för koreografin. Båda medverkar dessutom i föreställningen. Kapellmästare är Dan Jisei.

– "Oliver" ställer väldiga krav på musiken eftersom den ursprungligen är skriven för stor orkester och vår bara består av sex musiker. Dessutom har vi några riktigt stora nummer med nästan 30 personer på scen samtidigt. Och flera bärande scener med barn, varav några står på scenen för första gången, säger Tomas Bergh.

En veckas intensiva repetitioner återstår. Det kommer att gå åt mycket pizza.

- Har alla beställt än? ropar Tomas Bergh innan han kilar iväg för att fixa leveransen.

Oliver på Kolhusteatern

Föreningen Kolhusteatern, med säte på Bruket i Hälleforsnäs, bildades 1996. Föreningen är en amatörteater som vanligtvis görs en produktion på sommaren med drygt 15 föreställningar under juli och augusti.

I år spelas musikalen "Oliver" 19 juli - 10 augusti.

Text, musik och manus har skrivits av Lionel Bart efter Charles Dickens roman "Oliver Twist".

Regi Tomas Bergh. I rollerna: Loke Åström och Charlie Sköld, Henrik Backman, Josephine Thunell, Gustav Karlsson, Ageta Ottosson, Emma-Karin Maurin, Örjan Boberg, Hedda Svartling Catharina Nord, Per Ådin, Jannica Lund, Emma Vallström , Truls Lundin, med flera.

Biljetter på kulturbiljetter.se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Axelsson