"Innan vi dör" håller spänningen uppe

Marie Richardson är otroligt vass som den gränslösa kriminalpolisen Hanna som låter sin son riskera livet som infiltratör.

21 oktober 2019 17:34

Alltså, jag bara älskar SVT-serien "Innan vi dör". Den är inte bara otroligt spännande. Den handlar ju dessutom om något så intressant som "en dålig mor". 

Kalla mig gärna cynisk, men jag tycker att de dåliga (fiktiva) mödrarna oftast är mycket roligare att beskåda än de goda. Vem orkar se tigermammor som gör ALLT för sina barn, som har sju jobb och ändå lyckas hålla hemmet rent och snyggt och stärka ungarnas självkänsla genom att alltid se och uppmuntra dem att följa sin inre röst och ta och vinna strider för sina barn innan hon tynar bort i en dödlig sjukdom? Inte jag i alla fall. Första gången jag somnade i en biosalong var när jag såg filmen "Ömhetsbevis".

Den dåliga mamman är förvisso också ett slitet koncept i fiktionen. Vi har sett och läst många skildringar av känslokalla överklassmödrar, psykiskt sjuka och missbrukande mödrar, kriminella morsor, mammor med Münchhausens syndrom, passivt aggressiva och klängiga mammor plus tusen andra sorters mödrar som sviker, överger eller på annat sätt skadar sina barn för livet bara genom att finnas till.

Kriminalpolisen Hanna (spelas av en lysande Marie Richardson) i "Innan vi dör" är en usel morsa redan från start. Första säsongen inleds med att hennes son Christian (Adam Pålsson, också lysande) muckar från fängelset, där han avtjänat ett straff för narkotikabrott. Gissa vem som satte dit honom? Hans nitiska och extremt fyrkantiga mamma Hanna förstås. 

Den havererade relationen mellan mor och son leder till att Christian blir polisens infiltratör i gangsterfamiljen Mimica. Hanna och hennes kollega Björn (Magnus Krepper) leder operationen som på grund av en läcka i polishuset riskerar att sluta med att Christian dödas. För att rädda Christians liv tvingas Hanna, som verkligen älskar sin son gränslöst, att lösa problemet på värsta tänkbara sätt, samt skicka sitt enda barn i landsflykt. 

När säsong två tar sin början ska hon hitta polisläckan för att Christian ska kunna komma hem. Hennes maniska och kompromisslösa försök att rädda sin son gör att hon hela tiden förflyttar gränsen för vad hon är beredd att göra. Och Christian trotsar faran och kommer till Stockholm ändå. Då får Hanna den inte helt briljanta idén att göra Christian till infiltratör igen - i ett nytt och ännu farligare kriminellt nätverk. 

De två första, fullmatade avsnitten ligger uppe på SVT Play, nästa kommer på söndag. Missa inte!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz