Hälsa hösten med bokfrossa

Blev det inte så mycket läsning med barnen i sommar? Här kommer tips på massor av nya böcker.

12 mars 2018 15:00

Bokhösten har startat och mängder av nya böcker har kommit. Här är några av dem:

Hejdlöst rolig bokstavslek

"Lilla bildordboken"

Anna Ribbing och Mia Nilsson

Går det att få nog av fiffigt illustrerade ordböcker? Svar: nej. Inte om de ser ut som "Lilla bildordboken", som nästan får mig att önska att jag hade knäckandet av läskoden framför mig i livet. Här får varje bokstav ett helt uppslag med Mia Nilssons hejdlöst roliga bilder som visar ord med bokstaven som begynnelsebokstav. Det är vardagsord som korv och snuttefilt, och så går det att fylla på en lista med namn som börjar på bokstaven. Den som vill kan också leka detektiv och hitta bilder som är gömda på uppslagen. Rabén & Sjögren.

"Charmigt om ett älskat husdjur"

Ralf

Jean Jullien

Taxen Ralf är väldigt lång men har dålig koll på var han börjar och slutar. Det blir lite jobbigt för hans familj, som ständigt snubblar över honom. Till slut får Ralf flytta ut i hundkojan, men när han känner röklukt från sitt hus och inser att han behöver rädda familjen undan en brand kan han dra stor nytta av sin elasticitet. "Ralf" är franska illustratören Jean Julliens första barnbok på svenska och en riktigt charmig bilderbok om något som många känner igen: husdjuren som tar mer än lovligt mycket plats i våra liv men som ändå är oändligt älskade. Rabén & Sjögren

"Goda vänner i livliga Villervalla"

Vännerna fixar överraskningskalas

och

"Vännerna fixar museum till alla"

Ninni Oljemark

Serien "Vännerna fixar" handlar om att släppa in nya människor och göra en stad trivsam för alla. I två nya böcker fixar vännerna Rune, Kanin och Vargen med flera överraskningskalas till en ny invånare samt ett museum tillgängligt för alla. Med kalaset är alla så upptagna att den nyinflyttade Olga Gris snarare känner sig utestängd än välkomnad. Men det ordnar sig till slut, liksom allt blir roligt när konsten släpps fri i Villervalla där alla bor. Ninni Oljemarks böcker rymmer stor berättarglädje och det gäller att ta sig tid med varje sida. De små, små detaljerna sätter nämligen humoristisk guldkant på livet i Villervalla. Bonnier Carlsen.

Flickan som vill hitta sin plats

"Den lyckliga ön"

Marit Törnqvist

Det går nästan inte att ta blicken från bilderna i Marit Törnqvists bok "Den lyckliga ön". De är så vackra i sina färger och sitt vemod. En flicka på en risig flotte mitt ute i ett oändligt hav är på väg mot horisonten. Hon tycks aldrig komma dit, trots att hon reser genom stormar, möter både massor av skepp och ibland ingenting mer än hav och fåglar. Så ser hon en skylt mitt i ett spegelblankt hav: "Den lyckliga ön". Plötsligt är hon på väg dit. Hon hittar många öar som är lyckliga på olika sätt, men ändå känns det inte bra. Hon vill hitta den plats som är hennes, på hennes villkor. Rabén & Sjögren

Alla borde ha en moster Meg

"Ett super-duper-fantastiskt campingäventyr"

Megan Everett Skarsgård, Maria Nilsson Thore

Emma har en fullständigt gränslös moster som har upplevt allt och varit överallt. Nu sveper hon in hemma hos Emma och drar med sig sin systerdotter ut på campingäventyr. Det är färgstarkt, fartfyllt och ganska kul att följa med på färden. Tråkigt kan det förstås inte bli med en moster som har bott i tält vid Amazonfloden i tre år, varit på polarexpedition i Svalbard med två statsministrar samt studerat lemurer på Madagaskar. Om allt är sant känns oväsentligt i sammanhanget. En moster Meg borde alla få ha i sitt liv. Rabén & Sjögren

Sommar i en helt annan tid

"Hjördis hos farmor"

Jujja Wieslander, Lotta Geffenblad

Minns ni en gång i tiden när människor inte satt med näsan i varsin skärm? Den tiden finns i "Hjördis hos farmor" som är en nostalgitripp i Bullerbyanda, verkligen från en helt annan tid. Det är utedass och kojbygge, mjölkpallar, kaffebönor och serieläsning i Södermanlands Nyheter som väntar när Hjördis äntligen får åka till farmor i Björnlunda och fira sommarlov. Och det är så väldigt fint när Jujja Wieslander samarbetar med illustratören Lotta Geffenblad kring den lagom äventyrsfyllda historien. Läs och njut. Rabén & Sjögren.

Stor dramatik i Julias lilla liv

"Julia på stan"

Eva Eriksson, Lisa Moroni

Eva Eriksson har skapat så många ljuvliga barnboksfigurer under åren, i samarbeten med allt från Barbro Lindgren till Ulf Stark. Böckerna om Max och den Vilda bebin känns nära böckerna om Julia, som Eriksson skapar tillsammans med sin dotter Lisa Moroni. Lisas dotter Julia är förlagan till lilla Julia som i "Julia på stan" åker buss med mamma för att köpa nya skor. Det blir stor dramatik i det lilla livet och jag gillar skarpt hur mycket vanlig vardag det finns i boken. I serien finns en lång rad Julia-böcker, där hon gör allt från att hämta strumpor till att prova ny mat. Bonnier Carlsen.

Maffig kokbok med matglädje

"Barnens stora kokbok"

Clara Lidström och Annakarin Nyberg, ill. Katy Kimbell och Li Söderberg

Kokböcker för barn har en tendens att hamna i en hylla och sällan användas. Radarparet Lidström och Nyberg har dock skapat en riktig tungviktare till bok, med något för alla i receptväg. Det finns både nyttigt och sockrigt, energibollar och chokladbollar, var sak på sin plats i kategorier middag, mellis, bakning och fest. Fina bilder, pedagogiska illustrationer och mycket matglädje finns i denna bok. Det enda som saknas är att boksidorna vore lite mer motståndskraftiga mot spill och stänk. Å andra sidan känns det som om just spill och stänk är ett väsentligt inslag när mat lagas med omsorg och kärlek. Rabén & Sjögren.

Poetiskt om att hitta hem

"Grävlings resa"

Cecilia Heikkilä

Lugn och ro är vad han vill ha, den gamle sjökaptenen Grävling som lever ensam på en liten ö i något som mest liknar ett museum över hans forna liv. Men plötsligt händer det grejer. Han tar hand om ett okänt trassel på stranden som visar sig vara ett vilt litet djur. Och när en förfärlig storm hotar att förstöra Grävlings fina segelbåt får han hjälp från oväntat håll. Och kanske är det här med lugn och ro inget att sträva efter när man kan få vänner och äventyr i stället? "Grävlings resa" är en poetisk fabel om vänskap och vikten av att hitta hem – var nu hem än är. Bonnier Carlsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa