Från Pengabrorsa till kärleksfull farsa

Faderskap, framgång och motgång och en vän som alltid finns där - det är några teman i Anders Wendins djupt personliga musikal.

9 november 2019 00:12

Musikteater

"Det är dom dagarna jag vill sjunga om"

Av Anders "Moneybrother" Wendin

Regi och textbearbetning: Maria Blom

Medverkande: Anders Wendin, Viktor Brobacke och Johan Persson 

Eskilstuna Teater

Med på scenen finns Viktor Brobacke, som spelar olika roller och flera instrument. Han är Anders Wendins bästa vän sedan 25 år. Dessutom medverkar musikern Johan Persson. Men det råder ingen tvekan om vem som är huvudperson i denna scenkonstföreställning som kom till i samarbete med Dramaten inom dess koncept "Perfomance concert". 

Anders Wendin har vassare pressveck på sina snitsiga vita byxor och en karisma som drar åt sig det mesta av strålkastarljuset. Han verkar dessutom trivas finfint med att spela Anders Wendin. Och på något sätt känns hans historia, som inleds med uppväxten i Ludvika, ensam med sin drickande far, mer sann i dramatiserad form än om han hade berättat den i ett mellansnack. 

Anders Wendins berättelse rullar på i kronologisk ordning genom fyra decennier in i vuxenlivet där han själv blir ensamstående pappa.

Texten växlar dynamiskt mellan det sorgliga och självutlämnande och det roliga. Anekdoterna om rödhåriga tjejer med fäbless för poesi och en riktig sköning till skådespelare, lockar till många skratt. 

Då och då låter Anders Wendin sina mörkare sidor skymta fram mellan kloka ord och känslosamma kärleksförklaringar till sin son. Då bränner föreställningen till ordentligt.

Allt varvas med låtar på svenska, hämtade från artistens senaste album. Det är snyggt, avslappnat och tidvis riktigt bra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz