Ett tyrolskt musikfyrverkeri

Öl, operett, tyrolermusik, joddelkurs och en hel skrälldus folkbildande kuriosa står på menyn när Folkets Park i Vingåker förvandlas till en ölhall i södra Bayern.

27 juli 2018 17:16

I makarna Widéns studio i Läppe är det högt i tak på alla vis med mycket skratt och en härlig fart när showgruppen Widén-Strand-Poppe sammanstrålar. Tillsammans är de lika sprittande som en hel tankbil med vitaminbrus med replikskiften lika kvicka som finalen i bordtennis-VM.

– Det är ett privilegium att få göra det här tillsammans och känns inte som vi jobbar, säger Mia Poppe med eftertryck.

Hitte-på av yppersta musikaliska klass är de fena på och som nyblivna delägare i Vingåkers Folkets park har de lagt i nästa växel. Ambitionen på sikt är att förvandla Vingåkers folkets park till en mötesplats som får folk att vallfärda från närliggande orter.

– Kan man åka hit och köpa kavajer borde man kunna komma hit för kultur också, slår Niclas Strand fast.

Uppväxlingen märks inte minst vad gäller höstens program. I mitten av oktober vankas nämligen hejdundrande Oktoberfester med långbord, ölsejdlar, tyrolermusik och sprillans nyskrivet material.

Se ett smakprov från repetitionerna:

– Vi skulle egentligen bara göra en vanlig konsert, men det kändes så tråkigt, säger Johanna Widén.

– Vi gick i gång på Oktoberfesttemat och det gick jättesnabbt att få ihop allt i huvudet, skrattar Thomas Widén.

Oktoberfesten ska bli ett årligen återkommande evenemang och kvällens fyra tablåer innehåller allt från fräulein Johannas joddlarskola till operett och tårdrypande musikalnummer.

– Det ska vara glädjefylld och härlig folkfest, förklarar Mia Poppe.

Anrättningen serveras tryfferad folkbildande inslag som tyrolerhattens historia och varför man egentligen började fira Oktoberfest. Med långbordsdukning, kallskuret, salta Bretzelkringlor och öl ska publiken komma nära både varandra och kvällens artister.

Att få dem alla med på noterna är planen under de tre spelkvällarna den 13:e, 19:e och 20:e oktober. Att man bara tar in 200 personer per kväll är uträknat för att få närheten till publiken.

– Vid 19-draget inleder vi traditionsenligt med ompa-ompa-musik, men sen blir det mer upphottat. Det blir mycket dans för publiken med. det är en interaktiv föreställning, utlovar Niclas Strand.

– Grundinställningen vid en Oktoberfest är att alla ska med. Om en reser sig och sjunger, sjunger alla. Det finns ingen svenskhet i det här, fyller Thomas Widén i.

Oktoberfest

Krogshowen ska förvandla Vingåkers Folkets park till en ölhall i södra Bayern och sätts upp av showgruppen Widén-Strand-Poppe. Föreställningen spelas den 13/10, 19/10 och 20/10.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Eriksson

Ämnen du kan följa