"Vänner" tillbaka med ett specialavsnitt

Nu är det klart. Efter åratal av spekulationer och förväntningar från fansen kommer hela gänget i succéserien "Vänner" att återförenas i ett specialavsnitt på HBO Max.

22 februari 2020 00:01

Skådespelarna Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer kommer att återvända till Warner Bros studio i Burbank i Kalifornien. Enligt källor till Variety får de sex skådespelarna minst motsvarande 25 miljoner kronor vardera.

Samtliga skådespelare bekräftade nyheten för sina följare på Instagram. En rad kändisar har kommenterat inläggen, däribland färska Oscarsvinnaren Laura Dern och skådespelarkollegorna Gwyneth Paltrow och Reese Witherspoon.

"Va? Det här är den bästa nyheten någonsin", skriver Reese Witherspoon.

"Förena äldre och nya fans"

Specialavsnittet regisseras av Ben Winston och kommer att finnas tillgängligt tillsammans med seriens 236 avsnitt på HBO:s nya strömningstjänst vid dess lansering i maj.

"Vänner" sändes i tio säsonger mellan 1994 och 2004 – en tid som enligt Kevin Reilly, innehållschef på HBO Max, präglades av att kompisgäng samlades i tv-sofforna.

"Vi tror att återföreningsavsnittet kommer att fånga den andan och förena äldre och nya fans", säger han i ett uttalande.

Så sent som i september förra året, då serien firade 25-årsjubileum, avfärdade manusförfattarna Marta Kauffman och David Crane en återförening.

"Inte överraskad"

Men att nyheten om att originalskådespelarna återvänder för ett specialavsnitt skulle komma oväntat avfärdas av den svenska manusförfattaren Cilla Jackert, som själv följde "Vänner" troget under ett antal säsonger.

Det görs så mycket remakes och uppföljningar just nu så det är väl snarare ganska väntat i den tiden vi existerar i. Jag blev inte överraskad, säger hon.

Cilla Jackert tror att seriens stora nostalgivärde i en "dystopisk samtid" är en av anledningarna till att en återförening nu blir av. Däremot kommer hon att se specialavsnittet med en viss bävan.

Jag kan inte direkt säga att jag ser fram emot det, jag tror att risken att man blir besviken är mycket större. Om man har något ikoniskt och som man har ett förhållande till är det inte alltid gynnande för en serie att långt senare göra något som man ska leva upp till.

"Sannolikt hyfsat ointressant"

Enligt Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen, är specialavsnittet ett sätt för HBO Max att sälja in i USA att de tar över samtliga avsnitt av "Vänner".

Med stor sannolikhet kommer det att vara ett hyfsat ointressant avsnitt där grejen är att skådespelarna är samlade på samma plats i tv igen, säger han.

HBO Max har varit tydliga med att specialavsnittet inte är manusbundet och Mattias Bergqvist tror att upplägget blir en tillbakablick på serien snarare än att skådespelarna återvänder till sina roller.

Inom ramen för specialen finns så klart möjligheter för skådespelarna att göra en scen eller en sekvens. Det jag skulle tycka var intressant och som jag hoppas att de gör, är att de låter huvudensemblen prata om vad som hände med rollfigurerna efter att serien lades ner. Hur ser deras liv ut nu?
Fakta: "Vänner"

Amerikansk komediserie skapad av Marta Kauffman och David Crane. Den första säsongen började sändas i USA den 22 september 1994.

"Vänner" ("Friends") utspelar sig i New York-stadsdelen Greenwich Village och följer de sex vännerna Rachel Green (Jennifer Aniston), Monica Geller (Courteney Cox), Chandler Bing (Matthew Perry), Joey Tribbiani (Matt LeBlanc), Ross Geller (David Schwimmer) och Phoebe Buffay (Lisa Kudrow).

Serien sändes i tio säsonger fram till 2004 och räknas som en av de mest framgångsrika komediserierna någonsin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!