De spelar när floppen får liv

När Festival of the Midnight Sun arrangeras igen 49 år senare står två Katrineholmsband på scenen.

4 maj 2019 18:50

Det skulle bli Sveriges svar på Woodstock men blev i stället det som kallats den största floppen i svensk nöjeshistoria.

Midsommarhelgen 1970 - ett år efter den legendariska Woodstockfestivalen - arrangerades Festival of the Midnight Sun i Mantorp Park utanför Linköping.

Man hoppades på en publik på 300 000 och bokade artister som amerikanska Canned Heat, rocklegenden Chuck Berry och svenska storheter som Pugh Rogefeldt, Cornelis Vreeswijk och Skäggmanslaget.

För att evenemanget skulle gå runt ska det enligt historieskrivningen ha krävts cirka 60 000-70 000 sålda biljetter. I verkligheten kom 3 000 personer. Flera artister, däribland Pugh Rogefeldt och Skäggmanslaget ställde in.

Efter visst palaver genomförde dock det amerikanska dragplåstret Canned Heat sin konsert, vilket 49 år senare faktiskt lett till att Festival of the Midnight Sun återuppstår i Sjögestad i närheten av Mantorp.

– Det hela började med att filmskaparna Björn Rallare och Peder Carlsson ville göra en långfilm om festivalfiaskot, berättar katrineholmaren Peter Henriksson, som spelar gitarr i bandet Hellsingland Underground.

För att ragga finansiering till filmen gjorde de en pilotfilm om hur det gick till när arrangörerna övertalade Canned Heat och dess manager att genomföra spelningen på Festival of the Midnight Sun.

– Då ville de att Hellsingland Underground skulle spela Canned Heat. Jag fick spela en gitarrist, berättar Peter Henriksson.

Bandet filmades i ett hotellrum som återskapats så som det kan ha sett ut 1970. De hade tidstypiska kläder och fick röka hela tiden och stämningen skulle vara upprörd.

Canned Heats manager spelas av en amerikansk skådespelare och i filmen får man se hur han efter en massa tjafs om gaget går med på att Canned Heat ska spela - men först efter det att arrangörerna har skrivit över ett hus i Spanien på bandet.

– Det var otroligt kul att vara med om, säger Peter Henriksson, som dock trodde att Hellsingland Undergrounds insatser skulle sluta där.

Filmen gav emellertid ringar på vattnet, och man beslöt att arrangera en ny festival på ungefär samma plats, med artister som kan förmedla 70-talsfeeling och en budget som bygger på 3 000 besökare.

– Då var det liksom självklart att Hellsingland Underground skulle spela. Vi får repa in en Canned Heat-låt! skrattar Peter Henriksson, som avslöjar att bandet just nu lägger sista handen vid ett kommande album som troligen släpps i samband med festivalen

På Festival of the Midnight Suns line up hittar man även det legendariska sminkpop-bandet Tears från Katrineholm.

– Ja det är ju fantastiskt att de också ska där, skrattar Peter Henriksson.

 

 

Festival of the Midnight Sun

Äger rum i Sjögestad strax utanför Mantorp i Östergötland den 31 augusti.

Bokade band:

Among Lynx

Children of the Sün

The Cult of Boydah

Dalen, Franska trion

Hellsingland Underground

Hällas

Kebnekajse

La Fleur Fatale

Les Big Byrd

Maida Vale

Melody Fields

Oblivious

Second Oracle

Skogen Brinner

Slite Cement

Tears

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz