Kenny Rogers inledde sin karriär på 1950-talet, men fick sitt genombrott som soloartist på 1970-talet och blev en internationell superstjärna ett årtionde senare med låtar som "Lucille", "Lady", "The gambler och duetten "Islands in the stream" med Dolly Parton.

Sångerskan citerar i en video på Facebook sin egen låt "I will always love you" och skriver några minnesord över deras vänskap.

"Jag har haft så många underbara år och stunder med min vän Kenny, men om man ser förbi musiken och framgången så älskade jag honom som en underbar man och en äkta vän. Nu är du säker hos Gud och jag vet att jag alltid kommer att älska dig,", skriver hon.

Artikelbild

| Kenny Rogers och sångerskan Dolly Parton på röda mattan under Rogers avskedsturné i Nashville. Arkivbild.

Tre Grammys

Rogers agerade på 1970-talet frontfigur i gruppen The First Edition, som hade framgångar med låtar som "Just dropped in" och "Ruby, don't take your love to town".

2013 valdes Kenny Rogers in i Country Music Hall of Fame, och under den 60 år långa karriären belönades han med tre Grammys.

2016 gav han sig ut på en lång avskedsturné i USA och Europa, som avslutades med en sista konsert i Nashville året efter. Avskedskonserten gästades av Dolly Parton.

Artikelbild

| Kenny Rogers vid sin stjärna på Music City Walk of Fame i Nashville 2017. Arkivbild.

"Det blir en känslosam upplevelse för oss att stå på scen för sista gången tillsammans. Samtidigt som jag avslutar det här kapitlet i min karriär kommer det bli ett oförglömligt sätt att fira med mina talangfulla vänner. Kvällen skulle inte vara densamma utan Dolly Parton", sade Rogers inför avskedskonserten.

Håkan Juholt hyllar

Kenny Rogers familj säger i ett uttalande att en mindre, privat avskedsceremoni kommer att anordnas, med anledning av rådande läge med coronaviruset, men att en publik tillställning för vänner och fans sannolikt kommer ordnas längre fram.

Sveriges countrydrottning Jill Johnson hyllar den bortgångne ikonen.

"Vaknar upp till nyheten om att legendaren Kenny Rogers har lämnat oss. Tack för musiken. Vila i frid", skriver hon på Instagram.

Countryartisten Blake Shelton skriver på Twitter att Rogers var en stor inspirationskälla för honom.

"Jag kan inte med ord uttrycka den inverkan som både artisten och mannen Kenny Rogers hade på mig. Det var alltid kul att umgås med honom. Vila i frid, gambler", skriver han.

Sveriges ambassadör på Island, Håkan Juholt, delar på Facebook ett privat minne av när han själv besökte en Kenny Rogers-konsert i Las Vegas och fick komma upp på scenen för att gissa låttitlar.

"I dag minns jag när vi stod på scen tillsammans på Hilton Hotel i Las Vegas, dränkta i ljuset av fotoblixtar och med Dolly Parton på första bänkraden. Jag minns doften av hans rakvatten när han kramade mig. Jag var Kennys side-kick för kvällen. 'Hakan from Sweden', som hade svårt att sjunga med i alla hans hits till publikens stora förfäran", skriver Juholt.

Kenny Rogers blev 81 år gammal.