"Bond är lite som britternas Quick"

David Dencik hade precis spelat klart rollen som Thomas Quick när han fick åka till London för den nya James Bond-filmen, som omgärdas av hemlighetsmakeri.

Jag blev skickad till Jamaica. Där jag fick en halv manussida där det stod att jag skulle "se förvirrad ut".

16 september 2019 21:40

När David Dencik först läste journalisten Hannes Råstams bok "Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare" blev han chockad – och enormt intresserad.

Historien om hur Sture Bergwall, som tog sig namnet Thomas Quick, erkände en mängd mord, dömdes för åtta av dem och sedan blev helt friad skakar fortfarande David Dencik:

Alla borde fundera över hur det här kan hända. Det är ju inte en person som har havererat, utan en mängd personer som kollektivt har misslyckats med sina uppdrag.

Den 20 september är det premiär för "Quick" – filmversionen av Hannes Råstams historia. David Dencik spelar titelrollen och har också fungerat som exekutiv producent. Han erkänner att det svåraste egentligen inte varit skådespeleriet utan att kunna backa och låta andra tycka till.

Jag har grottat så mycket i researchen, för mig har precis allt varit viktigt. Jag är tacksam för att Helena (Danielsson, producent), Mikael (Håfström, regissören) och Jonas Karlsson kom in och lugnade ner det hela. Hade det bara varit upp till mig hade vi filmat allting, då hade de blivit en lång, lång tv-serie på två säsonger.

"Inte folklig"

Trots att David Dencik har varit i branschen i 20 år och jobbat internationellt, med storheter som Steven Spielberg och Jane Campion, lever han ett relativt ostört liv privat.

Det är skönt, jag ser ju hur besvärligt det kan vara. Jag tycker om att kunna hämta på dagis och köpa blöjor. Jag får faktiskt inte mycket uppmärksamhet alls.

TT: Du är ju sällan med i typ frågesporter på tv?

Jag kanske borde det? Jag fick en gång förfrågan av Tina att laga mat i tv. Hon ville åka till Svalbard och laga mat, då tänkte jag – absolut. Men jag ville inte att det skulle vara några kameror med. Och då föll ju deras incitament förstås. Men annars brukar jag inte få de där frågorna. Jag vet inte vad det är för fel på mig, jag är nog inte folklig på det sättet.

Gorbatjov och Bond-roll

2019 har varit ett bra år för David Dencik, han spelade advokat i Netflix-succén "Störst av allt" och så dök han upp i rollen som Michail Gorbatjov i hyllade HBO-serien "Chernobyl".

Hur fan skulle jag kunna säga nej till att spela Gorbatjov i en HBO-serie? Men jag var ju så väldigt maskerad, jag satt i den där stolen i fem timmar varje morgon. Det hade ju lika gärna kunnat vara du som spelade honom.

TT: Det tror jag inte.

När vi ändå höll på så mycket hade vi ju kunnat göra lite fler scener. När han tog en fika eller så. Putsade skorna. Han måste ju ha gjort något annat än att ha suttit vid det där bordet. Men det var väldigt hedrande i en egen kategori av hedrande uppgifter.

"Ett privilegium"

Framför allt har året präglats av pendling till London, för inspelningen av den kommande Bond-filmen "No time to die". David Dencik spelar en rollfigur vid namn Waldo. Mycket mer avslöjar han inte.

Jag föredrar att inte säga så mycket alls för det blir bara bekymmer. När jag fick rollen visste jag inget om något, sedan fick jag åka till Jamaica och då fick jag en halv manussida där det stod att jag skulle "se förvirrad ut". ”Shit alltså", tänkte jag. Men där började jobbet och sedan har manuset pytsats ut efterhand. Nu är jag inne i det och vet mycket mer.

Intresset är enormt. Inte minst i London, som präglas av Brexit, beskriver Dencik.

Det samlar nationen. Jag har aldrig stött på så mycket allmänintresse. Bond är lite som britternas Quick, ha. Det är ett privilegium att jag får trava runt i en Bond-film, säger David Dencik.
Fakta: "Quick"

Regi: Mikael Håfström

Medverkande: David Dencik, Jonas Karlsson, Alba August, Suzanne Reuter, Linda Ulvaeus, Johan Hedenberg med flera.

Manus: Erlend Loe

Producent: Helena Danielsson

Handling: Bygger på den sanna historien om de grävande journalisterna Hannes Råstam och Jenny Küttim, som börjar ana att det finns frågetecken kring det komplicerade rättsfallet om Thomas Quick.

Premiär: 20 september 2019


Fakta: David Dencik

Född: 1974

Bor: Köpenhamn

Familj: Fru och två barn, 4 och 2 år.

Karriär i urval: "Lasermannen" (2005), "Upp till kamp" (2007), "Män som hatar kvinnor" (2009), "Tinker tailor soldier spy" (2011), "War horse" (2011), "The girl with the dragon tattoo" (2011), "A royal affair" (2012), "Gentlemen" (2014), "Top of the lake" (2017), "Chernobyl" (2019).

Aktuell: Spelar Thomas Quick i "Quick", som får biopremiär den 20 september. Avslutar just nu inspelningen av kommande Bond-filmen "No time to die".

Bond-favorit: "Jag måste ju säga Daniel Craig, jag gillar honom jättemycket. Men jag växte upp med Roger Moore och jag gillar den där lite mer androgyna, det humoristiska. Det lätta. Craig han är på riktigt. Han blir ledsen och får ont. Roger Moore, han blir inte ledsen. Han är på en annan frekvens".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Miranda Sigander/TT