Bara Bach i ny ensemble

Att Johann Sebastian Bach var en hejare på barockmusik har de flesta koll på. Men att hans söner travade på i faderns fotspår är mindre känt. I sommar har Sörmlands nybildade Bachensemble spelat musik komponerad av sonen Johann Christian Bach.

27 augusti 2019 20:10

Eller "Back" som det står på hans gravsten på fattigkyrkogården i St. Pancras i London. För Johann Christan revolterade och flyttade tidigt till England där han rönte stor uppskattning för sin musik, men dog utblottad vid 49 års ålder efter att i många år ha brottats med psykisk sjukdom.

Detta berättar Olle Lindberg, kontrabasist i den nybildade barockgrupp som, för att vara petig med stora och små bokstäver, kallar sig BachEnsembleN Sörmland.

– Det började som ett spånarmöte mellan fem sörmländska musiker och Ismo Railisson, musikproducent på Scenkonst Sörmland. Ursprungsidén var att sätta ihop en barockensemble inför 30-årsjubileet av arrangemanget Musik på sörmländska slott och herresäten. När vi funderat ett tag landade vi i Johann Sebastian Bach. Varför inte enbart spela musik av honom? Ingen har så stort utbud av bra musik som Bach. Fråga vilken musiker som helst, inte minst jazzmusiker, vad de gillar bäst att spela - och nästan alla börjar rabbla Bach. Hans musik är ofta baserad på dansrytmer. Det svänger, helt enkelt. Här finns "walking base". Precis som i jazzen tickar det på, säger Olle Lindberg och understryker med:

– Bach är Bibeln för oss musiker.

När den blivande ensemblen väl bestämt sig för Bach gick de vidare och drog in hans söner i projektet. Johann Sebastian hade elva till antalet, fem levde till vuxen ålder och av dessa var "The English Bach", som Johann Christian ibland kallats, yngst. Hur många döttrar JS till äventyrs hade och ifall de isåfall var lika flinka som brorsorna i komponerandets konst framgår inte av en snabb blick på wikipedia. Men grabbarna tog iallafall tonsättararvet efter pappa på allvar.

– Johann Christians musik påminner en del om Mozarts, säger Olle Lindberg som tillsammans med ensemblens övriga fyra musiker satte ihop ett program där musik av far och son varvas.

Huruvida de framöver kommer att spela även någon av de andra sönerna, till exempel av Carl Philipp Emanuel, Johann Gottfried Bernhard eller Johann Christoph Friedrich, har de ännu inte funderat över. Det enda som är säkert är att det blir något av - Bach.

– Tanken är att vi ska bli en fast ensemble inom ramen för Scenkonst Sörmland. Det vore verkligen jätteroligt, säger Olle Lindberg.

Här spelar ensemblen härnäst:

Stora Djulö herrgård, Katrineholm 29 augusti kl 19.

Mariefreds kyrka, 1 september kl 20.

Scenkonst Sörmlands lokaler, Eskilstuna 11 september kl 12.00.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Axelsson