Asap Rocky dementerar uppgifter om uselt häkte

Turerna kring Asap Rocky har varit många. När sajten TMZ skrev en artikel om rapparens usla förhållanden i Kronobergshäktet hakade flera utländska medier på. Nu dementerar artisten själv uppgifterna genom sin advokat.

11 juli 2019 15:05

Amerikanska medier har beskrivit Asap Rockys situation i Kronobergshäktet som omänsklig. TMZ uppgav bland annat att vattnet är smutsigt, att maten är oätlig och att rapparen har tvingats sova på en tunn madrass utan täcke.

SVT:s Kulturnyheterna rapporterar dock att Asap Rocky behandlas på ett korrekt sätt, enligt ett mejl från advokaten Henrik Olsson Lilja.

"Han har aldrig pratat med TMZ eller någon utomstående angående förhållandena när han var anhållen, det vill säga när han befann sig i arresten. Han behandlades då och behandlas nu på ett korrekt sätt", skriver Olsson Lilja till SVT, men påpekar att förhållandena i arresten var betydligt sämre än i häktet.

Bekymras av uppgifterna

I en intervju med DN berättar Olsson Lilja att missuppfattningarna om Asap Rockys situation bekymrar artisten.

Att det funnits mindre goda förhållanden som man kan ha synpunkter på, det står han för. Men förutom det har han behandlats på ett korrekt sätt. Det har bekymrat honom att den informationen sprids ut och att det framstår som att han håller på och klagar, säger advokaten till tidningen.

Flera medier har också rapporterat att Asap Rocky inte fick ta emot representanter från amerikanska ambassaden. Det dementerar också Olsson Lilja, men påpekar att det av oklar anledning dröjde "någon dag".

"Hög standard"

Även inrikesminister Mikael Damberg svarade på kritiken mot häktet i en intervju med Expressen , tidigare i dag.

Svenska häkten rent generellt håller en godtagbar och ganska hög internationell standard, säger Damberg till tidningen, samtidigt som han understryker att han inte vill uttala sig om det enskilda fallet.
Fakta: Bakgrund

Söndagen den 30 juni befinner sig hiphopartisten Asap Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, i Stockholm för en planerad konsert på festivalen Smash på Stockholms stadion två dagar senare. Artisten och hans entourage hamnar i bråk med ett par personer på öppen gata i centrala Stockholm.

Videoklipp på händelsen publiceras av den amerikanska nöjessajten TMZ. I klippet ser man bland annat hur en person som kan antas vara Asap Rocky brottar ned en annan person på marken. Efter att videoklippet fått spridning publicerar Asap Rocky två egna klipp på sitt Instagramkonto, där han skriver att han agerat i självförsvar eftersom personerna följt efter och provocerat honom och hans vänner.

Efter konserten på Stockholms stadion förhörs Asap Rocky av polis med anledning av söndagens händelse.

Onsdagen den 3 juli anhålls Asap Rocky, misstänkt för grov misshandel. Ytterligare tre personer anhålls, två av dem misstänka för grov misshandel, och en för misshandel.

Fredagen den 5 juli beslutar tingsrätten att Asap Rocky och ytterligare två personer ska häktas, på sannolika skäl misstänkta för misshandel.

Asap Rockys svenska advokat Henrik Olsson Lilja överklagar häktningsbeslutet till både hovrätten och Högsta domstolen, men får avslag.

Asap Rocky och ytterligare två personer förväntas sitta kvar på Kronobergshäktet i Stockholm till åtminstone den 19 juli, då åtal ska vara väckt.

Under tiden i häkte har en rad internationella artister krävt att Asap Rocky ska släppas eller hotat med bojkott av Sverige.

Ett uppror på sajten change.org, som riktar sig till svenska myndigheter och kräver att Asap Rocky friges, har samlat in en halv miljon underskrifter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT