18 röster bakom granskning

Katrineholms-Kurirens chefredaktör: Därför gjorde vi granskningen Tystnadskoden.

Ida Lithell, chefredaktör på Katrineholms-Kuriren.

Ida Lithell, chefredaktör på Katrineholms-Kuriren.

Foto: NTM

Vingåker2023-06-05 06:58
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det började droppa in tips till tidningen om en ohållbar situation på Vingåkers kommun. Tipsen var av så allvarlig art att vi beslutade oss för att granska situationen och tala med fler inblandade. Många ville prata, men bara anonymt på grund av rädsla för att bli bestraffade. 18 personer med bred erfarenhet av arbete i kommunen beskriver ett slöseri med både skattemedel och kompetens samt en utbredd tystnads- och repressaliekultur. Kritiken pekar mot kommunchef Ralf Hedin.

Vår granskning visar att en personal- och chefskarusell på kommunförvaltningarna har kostat skattebetalarna 8,4 miljoner kronor. Samhällsbyggnadsförvaltningen har varit särskilt drabbad av personalomsättningen. Enligt de vi talat med bestraffas kritik, människor som upplevs som problematiska plockas bort. ”Vidrigt hur vissa blivit behandlade”, säger ett vittne.

När Ralf Hedin får bemöta kritiken kring sitt ledarskap säger han att det i sak är helt fel. Men att individen har rätt till sin upplevelse. 

På redaktionsgolvet på Katrineholms-Kuriren är de pressetiska frågorna dagligen uppe för diskussion. I varje enskilt fall tas ett nytt beslut kring namnpublicering. Allmänintresset vägs mot integriteten för den som berörs av publiceringen. Vi överväger noga konsekvenserna av en publicering som kan skada människor. Vår ambition är att alltid berätta, alltid minimera skada.

Att ta ansvar för publicistiska beslut innebär en ständig uppkoppling mot de etiska reglerna för press, radio och tv. Dessa 17 etiska regler är ett frivilligt komplement till yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen; de grundlagar som reglerar yttrande- och tryckfriheten i Sverige.

Mediebranschen har enats om reglerna, vilket gör det hela till ett självreglerande system – ett pumpande hjärta som förser branschens alla organ med blod, svett och tårar i form av kunskap att luta sig mot som publicist. Reglerna ska skydda enskilda personer mot kräkningar i medierna och rör samtliga frågor som väcks vid skydd från oförsvarliga publicitetsskador; från krav på saklighet till varsamhet med bilder och försiktighet med publicering av namn.

I vår granskning av Vingåkers kommun har vi gjort just detta, vägt samtliga publiceringar mot de pressetiska reglerna. Det aktuella fallet rör skattebetalarnas pengar. Och min bedömning är att allmänintresset är så pass stort att namn ska anges, vilket trumfar eventuella publicitetsskador. Kritiken rör toppchefer på kommunen i deras yrkesroller. Innehas en hög position ska rollen tåla granskning.

Men tål människan som har rollen en granskning? I fallet Vingåkers kommun har vi gjort vad vi kunnat för att minimera skada för berörda individer. Vi har skickat frågor innan intervju, för att låta de intervjuade få tid till förberedelser. Vi har varit tydliga med vårt syfte gentemot de vi intervjuat: att ta reda på hur det ligger till. Och vi har sökt flera röster för att få en korrekt bild. 

Hur offentliga medel använts måste förklaras av ansvariga. Det är vår gemensamma plånbok som öppnas. 

Har du ett tips? Det kan bli en framtida granskning.