Inte heller att svensk utbildning successivt har gått ifrån att fokusera på faktakunskaper till mer luddiga begrepp som diskussion. Därmed premieras elever som har talets och skrivandets gåva, trots att andra i klassen mycket väl kan ha bättre koll på ämnena.
Problematiskt? Ja.
Även om åsikter har fått allt mer utrymme i medierna, blir det inga Nobelpris på löst tyckande. Den som ska göra en analys – föra en väl underbyggd diskussion om man så vill – behöver mer kunskaper och djupare förståelse inom ett område än den som ska svara på ja- och nej-frågor.
Därför finns det ingen motsättning mellan målen att elever ska ha kunskaper och att de ska kunna samtala om dem. Vem kan tillföra något i en diskussion om evolutionsläran, Arkimedes princip eller periodiska systemet, utan att huvuddragen sitter i ryggmärgen?
Däremot måste färdigheterna erövras i rätt ordning. Faktainlärning i grundskolan. Resonemang på universitetet.Där det första redan skulle ha varit på plats. I alla fall om man får tro skoldebattörerna Per Kornhall och Isak Skogstad (DN Debatt, 7/6).
Anledningen till att det inte är så är att tjänstemän på Skolverket inte följde direktiven från regeringen Reinfeldt, om att ta fram tydligare kunskapskrav som var lätta att mäta och förstå, och till och med undanhöll en del av kritiken från lärare. ”Tjänstemännen valde alltså att behålla den äldre kursplanens postmoderna kunskapssyn i strid med utredningens uppdrag", skriver duon som går så långt att de menar att Jan Björklund (L) blev ”blåst på sin reform”.
Det är en allvarlig anklagelse som, om den stämmer, måste leda till nya rutiner med krav på uppföljning. Skolan styrs av politiker och ambitionen med läroplanen som sjösattes när Björklund var utbildningsminister var att få ett tydligare kunskapsfokus. Om tjänstemän ogillar inriktningen, och hellre vill ha något annat, är det en privat åsikt som inte får påverka slutresultatet.
Därför bör det så fort som möjligt skrivas en ny kursplan. Där ska det framgå vilka kunskaper som ska uppnås, i varje årskurs, i varje ämne.