Så blev oron lite mindre

Under de senaste åren har skandalerna inom LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, avlöst varandra.

Övrigt2018-01-26 13:17
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det handlar bland annat om att oseriösa aktörer fuskat till sig pengar och att funktionshindrade som behöver sondmatning fått avslag, vilket enligt en ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen varit fel. Totalt har nästan 700 personer förlorat sin assistans bara under de senaste två åren (SvD, 13/3).

Och nej, det hjälper inte att Försäkringskassan byter generaldirektör. Ann-Marie Begler, som tvingades lämna sitt uppdrag förra veckan, följde i stort bara direktiven från regeringen, och det kommer troligtvis även hennes efterträdare att göra.

Om något ska ändras är det alltså regelverket och tillämpningen som måste ses över, vilket verkar vara på gång. Förmodligen eftersom det är val i höst.

Det sista Socialdemokraterna vill är att gå in i valrörelsen som partiet som nekar utsatta människor personlig assistans. De vill inte hamna i ett läge där flera oppositionspartier till både höger och vänster klandrar regeringenför att fokusera för mycket på kostnaderna.

Sannolikt var det för att markera ett avstånd till historien som statsrådet Annika Strandhäll (S) offrade Begler. Och sannolikt var det för att inte behöva försvara alla avslag under valrörelsen som statsrådet Lena Hallengren (S) på Valborgsmässoaftonens förmiddag kallade till pressträff för att meddela att direktiven i LSS-utredningen ska ändras. Utredaren förväntas från och med nu inte föreslå besparingar, vilket är rätt.

LSS-lagstiftningen är en rättighetslagstiftning som ger rättigheter till varje enskild individ. Eftersom antalet som behöver stödet kan variera, något som i sin tur påverkar statsbudgeten, är det vanskligt att enbart ha blicken riktad mot siffrorna på nedersta raden. Det märks bland annat på att Försäkringskassans besparingsiver har lett till stor oro bland många funktionshindrade, som inte förstått logiken, vilket i sanning få i Sverige har gjort.

Inte minst eftersom statsminister Stefan Löfvens (S) slogan är att saker i allmänhet ska utvecklas, inte avvecklas. Det måste rimligtvis även gälla assistansreformen.