SD begärde misstroende mot statsministern, alltså att regeringen skulle avgå eller utlysa nyval.
Vad Jimmie Åkesson vill ha i stället borde alla begripa: En regering som måste ha hans stöd i varje fråga som inte kan lösas tillsammans med S. Och den regeringen ska veta att han annars fäller den också. Dubbeltydigheten från M och KD om just detta har nu lockat fram en tredje demonstration från SD:s sida. Illa genomtänkt allianstal om misstroende mot försvarsministern har också bidragit.
Utgången på fredag, då yrkandet gäller statsministern, blir i vart fall densamma som 2015. Talmannen konstaterar att SD inte får andra med sig. I övriga partier vet de ju att detta med Transportstyrelsen bara är en förevändning för den tomma SD-demonstrationen och för kravet på regeringskris.
Medan riksdagen väntar på nästa SD-demonstration kan det vara idé att se lite närmare på vad ledamöter i SD:s riksdagsgrupp kan pyssla med.
Ledamoten Pavel Gamov (SD), Uppsala, gjorde i söndags en insats som ”valobservatör” av speciellt slag – i Ryssland, där det hölls kommunal- och guvernörsval, i vanliga Putinformer. Han var inte valövervakare på riktigt, inom en OSSE-delegation av parlamentsledamöter som sänds ut inom ramen för europeiskt samarbete.
Däremot var han inbjuden av en rysk regimstödjande organisation. Detta är ett påfallande vanligt mönster. Radikala nationalistgrupper som hör ihop med Putinregimen bjuder in ”valövervakare” som ska ge en regimvänlig motbild till internationell kritik. De som deltar från väst hör vanligen till yttre högern, ibland till yttre vänstern. Sådana ”övervakare” var på plats vid exempelvis annekteringen av Krim. Aktivitet i den rollen är ett av de mest säkra indicierna på högerradikal Putinmedlöpare.
Det kommer säkert att heta att Gamov vid just detta tillfälle inte företrädde partiet. SD brukar inte så gärna vilja att väljarna uppmärksammar Putinvänliga ståndpunkter och handlingar i den europeiska ytterhögern och inom själva SD. Till det senare hör raden av SD-röster för Putinlinjen i EU-parlamentet.
Hur som helst har SD:s riksdagsgrupp och partiledning visat sitt förtroende för ledamoten Gamov. 28 december 2014 utmärkte han sig med yttrandet ”Vår långsiktiga ambition är att få bort de andra partierna”. Upsala Nya Tidning lät honom se och läsa referatet av det han sagt innan det gick i tryck, och han hade inga invändningar.
Detta är i SD en merit för att vara placerad som ett slags nämndeman i den domstolsliknande myndigheten Valprövningsnämnden. Vid nämndens överläggningar kan han nu även tillföra sin speciella erfarenhet av att i regimvänlig anda granska ryska val.
I utrikes- och säkerhetsfrågor har ledamoten Gamov också sin riksdagsgrupps och partilednings förtroende. De har placerat honom i EU-nämnden, där åtskilliga ärenden som berör Västeuropas förhållande till Ryssland behandlas. I Utrikesutskottet har han också direktinsyn, från ersättarplats. Ännu en merit för att delta i ytterhögerns speciella ryska valövervakning.
En del borgerliga är högst lystna på att snarast få den av Putinregimen starkt ogillade försvarsministern avsatt. En fråga till dem: Hur ser de på att medlet för detta är rösterna från riksdagsledamoten Pavel Gamov (SD) och från den partigrupp som placerat den mannen i EU-nämnd och utrikesutskott?