Man behöver varken uppskatta bidraget "Boogieman blues" eller tidigare låtar som ”Dagny” och ”Varm korv boogie” för att applådera veteranen. Om inte annat för att Thörnqvist tillsammans med flera andra är en ypperlig representant för arbetslinjen.
Ta Lars Lagerbäck, som föddes i Katrineholm i slutet på 1940-talet, som nyligen, 68 år gammal, skrev på ett treårskontrakt som tränare för det norska herrfotbollslandslaget. Eller jämnårige Göran Persson, som bland annat varit statsminister, riksdagsledamot och kommunalråd. Nu är han knuten till PR-byrån JKL, åker runt och håller föredrag och driver sin gård.
Så borde fler få uppleva sin ålderdom.
Men i stället skriker samhällsattityden att ungdomlig entusiasm och frånvaro av gråa hårstrån är bättre än erfarenhet och ett klättrande hårfäste. Det märks inte minst i politiken, där hälften av riksdagspartierna – C, MP, KD och SD – styrs av partiledare/språkrör som tog över ordförandeklubban innan de fyllt 30.
På samma sätt beskriver rekryterare hur en persons attraktivitet på arbetsmarknaden börjar sjunka runt 40-årsdagen. Med tanke på att den så kallade etableringsåldern – när tre fjärdedelar i en årskurs fått jobb – ligger på 29 blir det inte speciellt lång tid kvar för att röra sig på arbetsmarknaden.
Vi har alltså byggt upp ett sjukt system. Både sett till livscykeln och samhällsekonomin.
Särskilt eftersom de attraktiva åren ofta sammanfaller med barnafödande och föräldraledighet, och det inte är ovanligt att småbarnsföräldrar tillfälligt vill lägga i en lägre jobbväxel. Det är ett bortfall som många skulle kunna ta igen med råge om de fick arbeta så länge de orkar, även efter 67-årsdagen. Då utan att behöva tänka på dagishämtningar, vab och skjuts till fotbollsträningar.
Nu kan givetvis inte alla köra på i samma tempo när de är i Thörnqvists, Perssons och Lagerbäcks ålder. Framför allt blir fysiska arbetsuppgifter svårare med åren. Men tillräckligt många vill fortsätta jobba och byta arbetsgivare när de passerat både 50, 60 och 70, för att ungdomsfixeringen ska vara ett samhällsproblem.
Eller som Owe Thörnqvist sa efter lördagskvällens succé: Det är klart att åldersdiskrimineringen i Sverige måste ta slut.