Är målet att enskilda näringsidkare ska kunna maximera sin vinst på öl, vin och sprit bör alkohol tillåtas överallt, 24 timmar om dygnet, utan särskilda tillstånd. Om alkohol inte klassas som vilken vara som helst, utan som en drog som bör hanteras så att folkhälsan i mesta möjliga mån skyddas mot alkoholens skadeverkningar, krävs vissa regleringar.
I Sverige har vi valt det senare, infört detaljhandelsmonopol, kombinerat med relativt höga skatter, och kontrollerar vilka krogar som får sälja. Det handlar inte enbart om att värna enskilda som riskerar att dricka för mycket, utan även om att exempelvis minska antalet misshandelsfall i hemmen och trafikfarliga rattfyllor, samt hålla nere kostnaderna för sjukvård och sjukskrivningar.
Låt oss inte äventyra den modellen.
Det är mitt huvudbudskap i eftermiddag, när jag debatterar gårdsförsäljning under politikerveckan i Almedalen. Gissningsvis kommer någon i panelen att måla upp en idyllisk bild av gården på landet som producerar vin, ordnar visningar, kanske vinprovning, och gärna vill att besökarna ska kunna köpa med sig en flaska hem. Inte äventyrar väl det folkhälsan?
Nej. Inte om det stannar där. Men det gör det inte, vilket två statliga utredningar har slagit fast.
Tillåts försäljning av egetproducerat vin på landsbygden gäller samma sak i stan, eftersom lagstiftningen ser likadan ut bland torpen som i centralorten. Tillåts försäljning av vin gäller samma sak för öl och sprit. Och den som får sälja sitt eget får även sälja andras, som öl från Tyskland och vin från Spanien, och alltså öppna en liten alkoholbutik.
Trots att alla i riksdagen vet detta röstade de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna i våras igenom att regeringen ska verka för gårdsförsäljning, ”under förutsättning att Systembolagets detaljhandelsmonopol kan upprätthållas”, vilket alltså inte går enligt de statliga utredningarna.
Det betyder att vi måste välja. Antingen flyttar vi alkoholen från socialpolitiken till näringspolitiken och äventyrar dagens modell. Eller så låter vi öl och vin stanna där de hör hemma.