Klimat är en större fråga

Förra veckan meddelade den brittiska regeringen att dem satt upp mål om att bensin- och dieseldrivna inte längre ska få säljas efter 2040.

Foto:

Krönikor2017-07-28 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2050 förväntar sig regeringen att diesel- och bensinbilar fasats ut ur bilflottan, rapporterade The Guardian förra veckan.

Britterna är inte ensamma. Den franska regeringen med ekologiministern Nicolas Hulot i spetsen har satt upp ett liknande mål. Även Nederländerna närmar sig ett förbud av försäljning av diesel- och bensinbilar. Förslaget, som passerat underhuset, har satt ett tidigare år, 2025, som startdatum för förbudet.

Av förklarliga skäl går europeiska politiker hårt åt biltillverkarna. Bilföretagen har de senaste åren blivit påkomna med utsläppsfusk och kartellika aktiviteter. Flera har fällts och fler är under utredning. Den tyska världsledande tillverkaren Volkswagen erkände sig nyligen skyldig till att ha installerat algoritmer i sina bilar i syfte att lura utsläppstester i USA. Även Mercedes-Benz är under tyska myndigheters lupp för liknande fusk. Det är stora biltillverkare, och de har stor inverkan på den tyska ekonomin. Det förklarar i sin tur den tyska regeringens ovilja att följa sina europeiska syskons linje, och besluta sig för ett slutdatum för fossilbilarna.

Sedan millennieskiftet har dieselbilen uppfattats ha lägre koldioxidutsläpp och högre utsläpp av kväveoxiderna än bensinbilen. Koldioxiden påverkar främst klimatet och kvävedioxiderna vår hälsa. Med klokt utformade avgasreningssystem och bränslesnåla motorer kan dieseln vara betydligt miljövänligare. Men det ter sig som om dieselmotorerna inte varit så fantastiska som utlovats. Biltillverkarna har varit omdömeslösa och testerna blåögt gjorda.

Här blir det viktigt att hålla ögonen på bollen. Dieselskandalerna i Europa och USA ska stävjas med vettig lagstiftning, och en utfasning av fossilbränsleberoendet är önskvärt. Men dieseln bör än så länge inte helt dömas ut, på grund av biltillverkarnas tanklöshet. Det finns koldioxidmål där dieselbilarna kan ha en viktig roll för att ta steg framåt, om branschen väljer att sköta sig.

Biltillverkarnas fuskande kommer att behöva leda till ökad reglering och till tester av utsläpp. Det kommer branschen behöva stå ut med, om dem inte kan visa på bot och bättring.