Att spegla samhället är ett av medias främsta uppdrag. Vårt innehåll ska kännas relevant för så många som möjligt, dygnet runt, året om. Och vi ska vara representativa både vad gäller ålder, mångfald och kön. Representativitet är nämligen en bärande pelare i vår demokrati.
Men speglar media verkligen samhället rättvist och proportionerligt?
Svaret är nej. Tyvärr inte.
Istället speglar vi det skeva samhälle vi verkar i. Ett samhälle där män är överrepresenterade och återfinns på de flesta höga tjänster, både i privat och offentlig sektor. Män dominerar inom politiken på lokal, nationell och internationell nivå. Män sitter på makten.
Och det är ofta maktpersoner vi intervjuar. Alltså män.
Medan offer - eller drabbade i spalterna - inte sällan är kvinnor. Eller invandrare för den delen. För den bristande representativiteten gäller även dem från andra länder. Vi hittar få personer med utomnordiskt ursprung i maktpositioner. Vare sig i samhället, eller i tidningen.
Därför måste vi förändras. I alla fall i den mån vi kan. Sörmlands medias titlar, Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter ska satsa på ökad representativitet. Vi vill bli en tidning för alla. På riktigt.
Och det kan inte passa bättre att starta på än en dag som denna, den internationella kvinnodagen – den 8 mars. Resultatet kommer vi att följa upp, med analysverktyget Mediawatch. Och vi har en bit kvar. Rapporten Rättvisaren, som räknat andel kvinnor och män i medierna, har kunnat visa att medierapporteringen i mångt och mycket är ojämställd. Kvinnor syns mindre än män. De återfinns i spalterna när det handlar om skola/utbildning och vård/omsorg. Men knappt alls om de är 50 år fyllda. Med andra ord lever kvinnor i medieskugga. Och Sörmlands Medias titlar är inget undantag. I verktyget Mediewatch, som mäter representativitet, är bara drygt 30 procent av dem vi skriver om kvinnor. Samma sak gäller dem med utomnordisk bakgrund.
Det duger inte.
Så från och med i dag lovar vi dig att vi ska bli bättre på att ge kvinnorna röst och utrymme i spalterna. Inte bara som offer, utan som experter, makthavare och personer med status och inflytande. Detsamma gäller dem med utomnordiskt ursprung, som lever och verkar i våra spridningsområden. Samtidigt ska vi föryngra oss. Vi ska skriva mer för och om yngre människor. Vi vill bli relevanta för fler.
Så nu kör vi!