Vi behöver hjältar – nu ska vi hylla dem!

Chefredaktör Eva Burman skriver om varför hjältar behövs och vår hyllning till våra sörmländska hjältar.

Krönika 24 oktober 2020 06:52
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Du, dina barn och dina barns barn ska aldrig någonsin mer bli offer, förövare eller passiva åskådare." Så säger den judiske professorn och experten på Förintelsen, Yehuda Bauers. För mig har orden etsat sig fast. Som vit, privilegierad svensk medelklass är det de sista orden som är viktigast att reflektera kring. Var ingen passiv åskådare... 

Historien är fylld av fasor. Men den är också fylld av åskådare. De stora tysta skarorna som ser på och låter det otänkbara ske. 

Men på samma sätt som historien är fylld av fasor, så är den också fylld med hjältar. Gemensamt för dem alla är att de följt sin övertygelse. De har en etisk kompass och ett mod som överträffar de flesta. Ofta handlar det om att göra det där ingen annan vågar, orkar eller vill. 

Från den grekiska hjälten Odysseus som med list och hjältemod under de grekiska krigen genererat otaliga litterära verk, till vår tids verkliga moderna hjältar som med livsavgörande gärningar påverkat oss alla. Mahatma Gandhis fredliga protester mot det brittiska imperiet, Rosa Parks civila olydnad på bussen som blev startskottet till medborgarrättsrörelsen i USA, Nobelpristagaren Malala Yousafzai som sköts av talibaner under sin kamp för flickor rätt till skolgång i Pakistan. 

Men även de svenska hjältarna har förtjänat sin plats i historien. Raoul Wallenbergs skyddspass  räddade många undan en säker död i förintelsens Europa. Och i Sörmland hittar vi J.A Selander, chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren, en av få utgivare som trotsade den statliga svenska censuren under andra världskriget och faktiskt beskrev nazismens och kommunismens fasor för sina läsare i och utanför Sveriges gräns. Eller för all del Sarah Wägnert som gett namn åt Lex Sarah. Hon agerade visselblåsare om missförhållanden i äldrevården. 

Men hjältar finns även i det lilla. Vi känner nog alla den där personen som ideellt ställer upp varje ledig stund för den lokala idrottsföreningen, eller ynglingen som handlat åt sina äldre grannar under pandemin.

Vi behöver hjältar, i stort och smått, för att inspireras. Det är hjältarna som visar att alla kan göra skillnad om man har modet, engagemanget och orkar stå upp för det man tror på. Därför har vi bestämt oss för att hylla dem. Vi vet att de finns där ute. Så känner du till någon sörmlänning som på något sätt förtjänar att uppmärksammas för sin insats, nominera den personen nu! 

Mejla till:

lokalhjalte@kkuriren.se

 


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Vi sätter alltid våra brukares behov främst

Vi sätter alltid våra brukares behov främst

Insändare: Vilket (S)vek mot demenssjuka medborgare

Vilket (S)vek mot demenssjuka medborgare

Insändare: Gå 30 år tillbaka i tiden för att hitta svaren

Gå 30 år tillbaka i tiden för att hitta svaren

Insändare: Trygg och tillgänglig omsorg för alla i Vingåker

Trygg och tillgänglig omsorg för alla i Vingåker

Insändare: Öppna hela Strandgården för ”nya” beviljande boenden

Öppna hela Strandgården för ”nya” beviljande boenden
Visa fler