När Lars mamma hade dött ringde polisen och berättade att någon som arbetade i hemtjänsten i Katrineholm hade stulit mammans smycken. Våra reportrar träffar Lars, som är ”heligt förbannad”. Fullt förståeligt.
Enter till nästa fall. Vi följer upp ett tips som har gått till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Äldre uppges tacka nej till hemtjänst när de får höra att en viss person ska komma – de är rädda. När våra reportrar går igenom alla vikarier och timanställda inom Katrineholms kommuns hemtjänst blir det träff. En av vikarierna är dömd för att ha fört bort en äldre man. Misshandel och olaga frihetsberövande för fyra år sedan ledde till två månaders fängelse och skyddstillsyn.
I vår genomgång av samtliga 239 personer som är tillsvidareanställda inom hemtjänsten i kommunen visar det sig att tolv personer har dömts för brott de senaste tio åren.
Susanna Kullman, Katrineholms kommuns biträdande förvaltningschef på social- och omsorgsförvaltningen, förvånas av tidningens uppgifter. Hon säger att kommunen sedan 2018 alltid begär ut registerdrag från polisregistret på de sökande – innan någon erbjuds en tjänst. Personer dömda för mord, dråp, misshandel, människorov, barnpornografibrott, sexualbrott eller grovt rån har inget att hämta i verksamheten, allt enligt Kullman.
Vidare. Vi upptäcker att en person som är dömd för köp av sexuell handling av barn jobbar som vikarie inom hemtjänsten – trots att ingen som är dömd för sexualbrott ska arbeta i verksamheten.
Kullman igen: "Jag förstår att det här väcker starka känslor".
Det är alltid fängslande att höja blicken. Uppåt Uppland. I början av september förra året publicerade vår systertidning Uppsala Nya Tidning, UNT, en granskning av hemtjänsten. Flera våldtäkter avslöjades, liksom stora brister i kommunens agerande. Startskottet var en artikel om en kvinna som berättade att hon larmat Uppsala kommun om att en man i hemtjänsten blottat sig. Mannen fick jobba kvar. Några månader senare våldtog han henne.
Den drabbade kvinnan trädde sedan fram med sitt riktiga namn och bild. Hon heter Elsa och är 84 år. ”Viktigt att visa att det här har hänt en människa. Det känns det som att kommunen har glömt”. Så sa hon.
Uppsala är på intet sätt unikt. Sexbrott mot äldre sker i hela Sverige. Nu vill regeringen införa obligatorisk kontroll i belastningsregistret vid nyanställningar inom äldreomsorgen.
Tillbaka till vår lokala brottsplats. Kommunens uttalade kontroll av anställda här i Katrineholm är bevisligen inte fläckfri. När något brister inom vårdkedjan faller hela samhällskroppen. Mer måste kunna göras.
Har du ett tips? Mejla till mig eller direkt till våra reportrar som gjort granskningen om brott inom hemtjänsten: