Sluta gömma er bakom sekretess

Chefredaktör Eva Burman skriver om hur kommunerna hanterar informationen - att inte berätta skapar mer oro - inte mindre.

Krönika 8 april 2020 10:12
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtliga kommuner liksom regionen i Sörmland vägrar berätta om hur utbredd Coronasmittan är i sina verksamheter. Istället väljer man kategoriskt att hänvisa till sekretess - utan laglig grund.

Sekretesslagen är förvisso tydlig när det gäller den enskildes integritet. En kommun eller myndighet ska och får inte berätta om saker som kan påverka den personliga integriteten. Men här handlar det inte om personer. Här handlar det om en hel verksamhet. En skola, hemtjänst, äldreboenden eller vårdavdelning. Finns smittan där eller inte? Ja eller nej? 

Men kommunerna och regionen vägrar. Kvar står sörmlänningarna svarslösa. Men också misstänksamma.

Att i dag vägra svara på frågan om en verksamhet har smitta är kontraproduktivt. Vi har redan allmän spridning. Att lägga locket på får motsatt effekt. Istället för att känna sig lugnade undrar vissa vad myndigheterna döljer. Vad är det dom inte vill berätta?

Sannolikt handlar det bara om dålig krishantering och osäkerhet. Ingen har upplevt något liknande. 

Alternativt handlar det om att man faktiskt inte har kontroll? Vissa tecken tyder på det då personal i äldreomsorgen berättat att dom tvingats ta hand om coronasmittade utan skyddsutrustning - det finns ingen. En del verksamheter har till och med försökt att tillverka egen men det har socialstyrelsen slagit ned på - den är inte CE-märkt. Men nöden har ju ingen lag. 

Men oavsett hur det är måste kommuner och regionen lägga korten på bordet. Det går inte att hänvisa till sekretess. Vi är mitt i en pandemi. Uppgiften om smitta i verksamheten är en uppgift kommunerna måste lämna ut. Och smittskyddsläkaren öppnade upp för detta i en intervju i tisdags. Att samordna sig med kommunerna i Sörmland och tala om hur det ser ut. Därmed skulle man göra som region Stockholm gjorde i måndags. Visa öppenhet. Och kanske därmed skapa ett förtroende hos medborgarna. 

Det alla har rätt att få veta är om verksamheterna följer de riktlinjer som finns. 
Hur skyddar man övriga från smitta? Hur skyddar man personalen? Informeras samtliga anhöriga på boendet? Utan dessa svar ökar oron och spekulationerna tar vid.

Och hittills har vi gått svarslösa. Vi kan därför inte heller ställa ansvariga till svars, vilket är en del av journalistikens uppdrag.

Så lyft på locket. Det här är ohållbart.

Fotnot: Eskilstuna kommun har efter denna krönika publicerats berättat i vilken omfattning man har smittspridning i sin verksamhet. Även hur man hanterar ovan frågor på ett föredömligt sätt. 

Ämnen du kan följa