Öppenhet Ă€r en hygienfrĂ„ga i en demokrati

Chefredaktör Eva Burman skriver om tidningens nya enkÀt som ska granska öppenheten hos vÄra myndigheter.

Chefredaktör Eva Burman.

Chefredaktör Eva Burman.

Foto: Mikael Andersson

Krönika2022-04-23 05:20
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

En grundförutsÀttning för en fungerande demokrati Àr insyn. Du som medborgare ska veta att alla Àr lika inför lagen. Du har rÀtt att se att din grannes bygglovsÀrende har hanterats pÄ samma sÀtt som ditt eget. Du har rÀtt att lÀcka om missförhÄllanden inom en offentlig verksamhet. Och media ska fritt kunna granska att makthavare sköter sitt uppdrag i enlighet med svensk lag. Det Àr grundlagens offentlighetsprincip som möjliggör detta. Det vill sÀga rÀtten att ta del av allmÀnna handlingar, meddelarfrihet och repressalieförbud.

ÄndĂ„ kan vi se att just denna demokratiska rĂ€ttighet inte fungerar som den ska. I en undersökning i januari 2020 tog vi reda pĂ„ hur god kunskap vĂ„ra offentligt anstĂ€llda i Sörmland hade om offentlighetsprincipen.

Vi skickade ut en enkĂ€t till offentligt anstĂ€llda i kommuner, regionen och till lönsstyrelsen. Och av de 8 000 svaren vi fick kunde vi konstatera att kunskapen var alarmerande lĂ„g. I Nyköping kunde vi dessutom avslöja att kommunen förmĂ„tt sina anstĂ€llda inom skola och socialtjĂ€nst att skriva pĂ„ ett avtal om att meddelarfriheten inte gĂ€llde dem, vilket Ă€r ett brott mot grundlagen.

EfterÄt bad direktörerna om ursÀkt och lovade bot och bÀttring. Man sa sig vara glad över att vi avslöjat bristerna och skulle genast sÀkerstÀlla att korrekt information gick ut till de anstÀllda.

En mÄnad senare mörklade samma chefer smittspridningen i Sörmland i en gemensam aktion nÀr Sörmlands Media begÀrde ut uppgifterna. NÄgot JO sedan kritiserade myndigheterna hÄrt för, dÄ det riskerar att underminera förtroendet.

Nu gör vi om samma undersökning. Vi vill ta reda pÄ om kunskapen ökat eller minskat. Vi tror det blivit bÀttre pÄ vissa hÄll. Det kunde vi se under pandemin, dÄ fler anstÀllda i offentlig verksamhet nyttjade sin grundlagsskyddade rÀtt att lÀcka om missförhÄllanden till media. Men annat har blivit sÀmre. PÄ senare tid har Flens kommun slutat lÀmna ut handlingar i digital form. IstÀllet nyttjar kommunen den sÄ kallade "pappersbromsen". I Nyköping har kommunikatörer i veckan förbjudit anstÀllda att prata med media. DÀrutöver Àr exemplen mÄnga dÀr man maskat handlingar eller nekat oss dem med hÀnvisning till "sekretess" i strid mot lagen.

Hur bra eller dĂ„ligt vĂ„r grundlagsskyddade insyn fungerar i dag fĂ„r vi se. EnkĂ€ten skickas ut pĂ„ mĂ„ndag till tusentals offentligt anstĂ€llda i Sörmland. Och min uppmaning till dig Ă€r – svara. Vi behöver insyn. Det Ă€r det bĂ€sta sĂ€ttet att skapa förĂ€ndring, för i mörker famlar vi.