För min del sträcker jag handen efter mobilen och stänger av väckarklockan. Ganska ofta scrollar jag sedan omgående igenom Facebookflödet en första gång för att se vad som skett i min bekantskapskrets. Det här är min privata löpsedel som sätter ramen innan jag ger mig in i den redigerade versionen av Katrineholms-Kuriren till frukosten (även här ganska ofta i form av e-tidningen direkt i mobilen).
Sannolikt är min morgonrutin något som jag delar med ganska många av er läsare. För enligt den förhandstitt i rapporten "Svenskarna och internet", som släpps om lite mer än en vecka av Internetstiftelsen Sverige, så använder 77 procent av oss internetanvändare sociala nätverk. Nästan sex av tio gör det varje dag. Vi som gör det hänger dessutom här ganska länge: upp emot sju timmar i veckan lägger vi på de sociala nätverken, och här är Facebook det som flest använder. (Jo, studier har visat att det här surfandet stjäl en del tid från familjesamvaron, men samtidigt visar faktiskt också undersökningar att vi som hänger i sociala nätverk även lägger mer tid på att träffa våra vänner i verkliga livet än personer som inte är med i de sociala nätverken. Kanske beror det här på att det ju är genom de sociala nätverken som vi lättast når varandra och styr upp saker och ting).
Den nya rapporten om vår internetanvändning pekar också på att vi blivit mer snåla med att göra egna uppdateringar i de sociala nätverken. Istället så delar vi oftare andras inlägg.
Katrineholms-Kuriren finns på Facebook och vi kan intyga att rapportens iakttagelser verkar stämma med vår utveckling här. Vi får varje vecka nya gillare på vår sida. För ett tag sedan spräckte vi 6000-gränsen och häromdagen var antalet gillare redan uppe i 6168.
Varför finns då en lokal dagstidning på Facebook? Jo, i mångt och mycket fungerar Facebook som vår tids torg. Det är här vi hör snacket, det är här vi delar information med varandra. Det är här vi upptäcker nyheter. Vi ser helt enkelt Facebook som en viktig arena att använda som en sorts löpsedel där vi visar en del av våra nyheter. Förhoppningen är förstås att våra gillare delar våra uppdateringar i sina nätverk så att fler upptäcker oss och läser våra nyheter. På så visa kan de sociala nätverken hjälpa oss att befästa vår plats som den lokala medieaktör med störst räckvidd.
Internetstiftelsen Sverige har gett ut rapporten om "Svenskarna och internet" ända sedan 2000 och den svenska rapporten är en av många som ingår i ett internationellt forskningsprojekt som följer hur internet utvecklas och hur vi använder det.
Årets rapport om våra internetvanor visar att ungdomar mellan 16 och 25 år oftare vänder sig till Facebook än direkt till traditionella medier, som Katrineholms-Kuriren, för att få lokalnyheter och information i allmänhet. Den utvecklingen var inget som rapportmakarna förutspådde 2000, som var första året som rapporten kom. Då var internet färskt och bara drygt varannan svensk hade tillgång till en uppkoppling hemma (idag har 93 procent av svenskarna en internetuppkoppling hemma). Då sa man i rapporten att morgontidningsläsandet sannolikt skulle påverkas mycket lite av internet. Det blev något annat.
Hur ser det ut om ytterligare 16 år? Hur många följare har Katrineholms-Kuriren då? Och har min morgonrutin ändrats på nytt?