Lagen ger dig rätt att läcka

Krönika2015-12-20 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Är det du som pratat med Katrineholms-Kuriren och läckt den där grejen som de skriver om nu?" Tänk dig att du jobbar inom någon offentlig verksamhet och får den frågan från chefen. Då gör chefen fel och något som är otillåtet. För i Sverige har vi något som heter meddelarfrihet. Det innebär att den som vill har rätt att anonymt berätta saker för media, saker som man anser bör bli omskrivet. Chefen, eller uppdragsgivaren, har inte rätt att efterforska vem som sagt något till media eller försöka straffa den. Det är ett brott mot meddelarskyddet. Och vi i media har i vår tur en skyldighet att skydda dig som berättar. Det kallas för källskydd.

Både meddelarfriheten, meddelarskyddet och källskyddet är delar av den grundlagsskyddade tryckfrihetsförordningen och är en grundprincip för den fria pressen som anses vara en av grundpelarna i en demokrati.

Den svenska tryckfrihetsförordningen är världens äldsta och firar sitt 250-årsjubileum 2016.

Enligt Dagens Nyheter bor var tredje människa på jordklotet i ett land som inte har tryckfrihet. Men även i Sverige kränks tryckfriheten. I veckan rapporterade Helsingborgs Dagblad om en unik rättegång där en förtroendevald politiker står åtalad för att ha brutit mot yttrandefrihetsförordningens efterforskningsförbud. Politikern ska ha försökt få reda på om kommunanställda pratat med media om hans beteende mot anställda, vilket ansågs vara ett arbetsmiljöproblem. Politikern menar att det är ett missförstånd att han ska ha försökt efterforska vem som sagt vad. De anställda har vittnat om att de blivit förvånade över politikerns fråga, rapporterar tidningen. Hur rätten dömer i fallet med efterforskningsförbudet återstår att se.

Vi i media är beroende av att du vågar använda dig av din meddelarfrihet, att du tipsar oss och ger oss uppgifter om sådant som behöver avslöjas. Under 2016 kommer 250-årsjubileet av tryckfrihetsförordningen att firas på många olika vis. På jubileumssajten frittord250.se utlovas aktiviteter kring tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen. Häng med och se till att vi kan berätta det du vet.

Läs mer om