Kom igen – det är dags att ifrågasätta igen

Chefredaktör Eva Burman om att läsarna återigen kan kommentera våra artiklar på sajten igen. Denna gång i en trygg miljö.

Krönika 29 oktober 2021 08:26
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I somras kom min granne över för en kopp kaffe. Med sig hade han en bok om klimatfrågan. Han ville veta vad jag tyckte och om jag hade läst boken. Jag berättade att jag inte läst den men var insatt i argumenten. Vi hade sedan en mycket givande diskussion. Vi funderade över vad man kan lita på. Vilken sida har en agenda, i så fall vilken är den? Och vem tjänar på vad? Det blev en dialog som både berikade och skapade förståelse.

Och just dialog och diskussion är en förutsättning för en fungerande demokrati. Speciellt om man har olika åsikter i grunden. 

Det tar vi nu fasta på. Från och med i dag kan du vara med och diskutera våra artiklar på sajten. Så gillar du att diskutera, ifrågasätta eller kanske bara ge uppmuntrande ord på facebook, twitter eller någon annan plattform. Nu får du en till.

Tillsammans med den nationella tjänsten Ifrågasätt, är du med och skapar innehåll och engagemang på våra sajter. Och detta i en ansvarsfull miljö. Du loggar nämligen in med ditt bank-id. Du kan skriva under pseudonym. Men med säker inloggning ser vi till att nättroll inte svämmar över debatten med hat och hot. Kommentarerna modereras av utbildad personal dygnet runt. Övertramp leder till livstids avstängning och hot polisanmäls. Detta för att du ska känna dig tillräckligt säker och bekväm att vara delaktig i diskussionerna.

Och trygghet behövs om vi ska våga uttrycka våra åsikter. Vi har sett hur trollarmeér, alltså personer eller robotar, smutsat ner diskussionen online med fejkade identiteter i många år. Så har man påverkat val och splittrat samhällen till oigenkännlighet. Det var också anledningen till att vi för flera år sedan tog bort funktionen med kommentarer från våra sajter. Debatten hade spårat ur och hat och hot blev vardag.

Plattformen Ifrågasätt används i dag av flera medier i hela landet för att säkerställa en ansvarsfull debatt. 

Vill du testa tjänsten kan du passa på att gå in och kommentera den här krönikan, eller någon annan av våra senaste nyheter eller reportage. Du kanske vill tycka till om fetman i Sörmland. Eller mobbning i skolan. Går det ens att stoppa? Eller så kanske du bara vill hylla ditt lokala fotbollslag, eller ge stöd åt insändarskribenten som vill införa prostatascreening för alla män. 

Var med och ifrågasätt – du med!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa