Svårt att bemöta konspirationsteorier – men vi måste

Chefredaktör Eva Burman om hur fakta inte tycks ha någon verkan för alla.

Krönika 22 maj 2021 05:09
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jorden är platt. Myndigheterna släpper ut kemikalier från flygplan. Klimatförändringarna är nys. Världen styrs av en liberal pedofilring och Trump är vår frälsare. Och pandemin är ett påhitt, vaccinet är egentligen ett sätt för staten att injicera microchip för att styra oss via 5G-master.

Låter det som en Ding ding-värld eller tror du kanske på någon av ovan kända konspirationsteorier? Under det senaste årtiondena har fler och fler förkastat allt vad fakta och vetenskap säger. Istället när man sina egna övertygelser genom att konsumera källor som definitivt inte klarar en vetenskaplig granskning.

Helt följriktigt blir även forskare, myndigheter och etablerad media del i samma konspiration, som mörkläggare och samordnare av ondska. Världen påstås styras av the deepstate, alltså en dold statsmakt, som en liten elit är del i. Och är du konspirationsteoretiker kommer du tro att jag skriver den här krönikan för att jag är del i den konspirationen.

Pandemin har gjort ett redan dåligt läge ännu sämre. När vi utsätts för kris måste vi hitta en syndabock, något som förklarar och skapar ordning i kaos. Forskare har gjort gällande att konspirationer är ett sätt för oss att anpassa oss till faran som fiendegrupper utgör. Men andra menar att det handlar om meningsskapande. Det stärker gruppkänslan. Ett vi och ett dom.

Och jag tror på det senare. För den drivkraft hos de konspirationsteoretiker jag stött på är enorm. De senaste åren har vi tvingats refusera fler och fler skribenter på insändarsidan. Och om det tidigare berodde på personliga påhopp eller hatiska inlägg, beror det i dag på konspirationsteorier. När vi kräver verifierbara källor med verkshöjd blir de ilskna svaren bara längre och mer intensiva. Vi bombarderas med länkar till diverse sajter eller yotube-kanaler. Samtidigt som vi anklagas för censur.

I verkligheten ställer vi krav på saklighet i våra publikationer. Det gäller nyhetsartiklar, där all faktaredovisning ska vara säkerställd, liksom i ledartexter, annonser och insändare. För Sörmlands Media står trots alltför kvalitet. Gör vi fel rättar vi dem. Du ska kunna lita på det du läser i tidningen. Det betyder att du i en insändare kan ha åsikter om sakernas tillstånd, men du kan inte påstå att jorden är platt när du argumenterar för att behålla sommartid. 

Konspirationer leder till förlorad tillit till samhället. Att bemöta dem är svårt. En konspirationsteoretiker vill tro och ser mönster där de till synes finns. Men åsikter av det här slaget radikaliserar. Och det snabbt. 


Ämnen du kan följa