Kommunbevakningen är en av mediernas viktigaste uppgifter. Det konstaterar Institutet för mediestudier i sin årsbok där tillståndet för journalistiken kartläggs.
Media brukar kallas den tredje statsmakten och vår uppgift är att granska makthavarna och kolla hur våra skattepengar används. Vi förväntas vara den part som speglar vårt samhälle. Men hur sköter vi vårt uppdrag egentligen? Det är vad Institutet för mediestudier försöker ge svar på i sin årsbok.
Analysen visar att lokalredaktioner saknas i var fjärde kommun i landet.
Ofta ska också allt färre journalister producera mer och publicera i fler kanaler.
Att allt fler läsare väljer det digitala flödet är en verklighet att förhålla oss till också för oss på Katrineholms-Kuriren. Här är utmaningen att kunna fortsätta finansiera journalistiken, för än så länge ger oss inte den digitala läsningen samma intäkter som pappersprodukten.
Den ekonomiska situationen för media i Sverige beskrivs inte som speciellt ljus i rapporten; sedan 2007 har var fjärde annonskrona försvunnit från journalistiken. Vi får en allt tunnare plånbok, mindre resurser att upprätthålla den tredje statsmaktens kraft med.
Men i Katrineholms och Vingåkers kommuner lever ännu lokalredaktionen. Här finns Katrineholms-Kuriren som en av de lokalmedier som bevakar samhället. Och vi tänker fortsätta utföra vårt uppdrag så bra vi bara kan – och i så många kanaler som möjligt. Därför sjösätter vi nu på måndag vår nya redaktionella organisation, som bygger på att vi samordnar våra redaktionella krafter med Södermanlands Nyheter och Eskilstuna-Kuriren. Det betyder inte att vi ska bli mindre lokala - tvärtom. Vi ska samarbeta ännu mer kring sådant som redigering och själva driftandet av våra webbsajter. Och på så vis frigöra mer resurser för att verkligen kunna vara ute i lokalsamhället och hitta nyheter. Samtidigt tänker vi flytta fram de digitala positionerna och bli ännu vassare på digital publicering. Förra året hade vi på kkuriren.se cirka åtta miljoner visningar. Jag är övertygad om att siffran kommer att vara betydligt högre när 2016 är till ända.
Så, från måndag har vi en hel del nysatsningar på redaktionen: största nyheten är att vi nu har en egen kultur- och nöjesredaktör, vilket kommer att ge ännu mer lokal bevakning av kultur- och nöjeslivet, som är en viktig del av vårt samhälle och som får del av våra skattepengar. Tipsa gärna vår kultur- och nöjesredaktör Carina Wising om vad du vill läsa om!
I den nya organisationen satsar vi också mer på fördjupande journalistik. En av våra reportrar, Henrik Wising, kommer att jobba i den nya fokusgruppen och tillsammans med kollegor från Södermanlands Nyheter och Eskilstuna-Kuriren jobba fram reportage med djup och tyngd.
Institutet för mediestudiers årsbok visar att Katrineholm är en av de kommuner som under senaste åren gått mot strömmen och haft en minskad rapportering av kommunpolitiken. Det här är förstås en utveckling i fel riktning, sett till vårt uppdrag. Men nu är jag övertygad om att vi får se en vändning genom vår nya organisation, där vi kommer att lägga mer tyngd på kommunbevakningen. För jag är säker på att du vill veta och behöver veta vad som händer i vårt lokalsamhälle. Det är därför du läser oss. Och så länge du gör det finns en chans för oss att fortsätta med vårt uppdrag i demokratin: att granska makten.