Vargattack i Julita – får och lamm rivna

Två får och ett lamm dödades av varg under helgen. Sannolikt är det samma vargfamilj vars valpar är hybrider som ligger bakom.

1 november 2017 14:06

I lördags, den 28 oktober, drabbades en fårbonde i Julita av vad som av allt att döma är en vargattack. Tre djur, två får och ett lamm, dödades.

Det berättar Alf Lettesjö, som arbetar som besiktningsman åt länsstyrelsen. Han var ute hos fårfarmaren efter attacken, och menar att det med största sannolikhet är just varg som ligger bakom. Även om det inte går att säga med 100 procent, tyder betten på varg, enligt honom.

‒Det var ganska typiska bett för varg, med stor kraft. En hund har inte sådan kraft och kan inte gå så djup in, säger Lettesjö.

Tidningen har vid flera tidigare tillfällen berättat om de vargar som har etablerat sig utanför Katrineholm, i trakterna kring Bie. Eftersom vargvalparna är hybrider, det vill säga korsningar mellan hund och varg, har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på dem. Detta för att man inte vill att den svenska vargstammen ska blandas med hund.

Sannolikt är det denna vargfamilj som ligger bakom angreppet på fåren. I samband med besiktningen togs spillningsprover, som har skickats för analys. Först när dessa resultat är klara, går det med säkerhet att säga vilken eller vilka individer som rivit fåren.

Skyddsjakten på hybriderna pågår just nu, men ännu är inget djur skjutet. Att hitta vargarna är inte så lätt.

‒Nej, man vet inte var de är och de kan röra sig över ganska stora områden, konstaterar Alf Lettesjö.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!