Ungdomar sparkade och slog igelkott med pinne i Sveaparken

En sen kvällspromenad i Sveaparken slutade i en räddningsinsats utöver det vanliga för Anna Siljeborg. Vad hon först trodde var ett bråk mellan ett gäng ungdomar visade sig vara djurplågeri.

5 juli 2017 15:00

Det var strax efter kl 9 på kvällen när Anna Siljeborg och hennes dotter Emma var ute och promenerade med hunden som hon såg ett gäng med pojkar som stod och sparkade och slog på något på marken.

‒De skrek och sa väldigt fula ord också, berättar Emma Siljeborg.

De använder en stor pinne som tillhygge och slår hårt mot marken, så hårt att pinnen går sönder med en smäll. Emma Siljeborg reagerar och springer fram till vad både hon och mamma Anna Siljeborg först tror är en misshandel.

‒Jag tänker bara att vi måste springa fram och se efter vad det är som händer, säger Anna Siljeborg. Och när jag kommer fram ser jag att det är en igelkott.

Enligt Anna så lägger pojkarna snabbt benen på ryggen och försvinner från platsen. Kvar på marken ligger igelkotten och andas häftigt.

‒Vi hade ingen aning vad vi skulle göra. Skulle vi ringa polisen? Skulle vi ta med den hem, säger Anna Siljeborg.

Till slut så får igelkotten, som familjen ger namnet Elisabeth, följa med hem i en skokartong. Hon spenderar natten i kattbur och familjen ger henne mat och vatten.

Dagen efter har Elisabeth repat sig så pass bra att familjen överväger att släppa ut henne i det vilda igen.

‒När Emma skulle titta till henne på morgonen så hade hon på något sätt tagit sig ut buren och låg och morrade på golvet, säger Anna Siljeborg.

Nu lufsar hon fram någonstans i skogen mellan Katrineholm och Vingåker där Anna Siljeborg till slut släppte ut henne i det fria.

Familjen ringde polisen under kvällen, men har inte gjort någon anmälan. Enligt Pernilla Markström på djurskyddspolisen i Stockholm är händelsen ett givet fall av djurplågeri.

‒Sen är det svårt med bevisbördan eftersom målsägaren, det vill säga djuret, inte kan vittna om sitt lidande. Då krävs det starka utsagor i form av vittnen och medicinska undersökningar för att det ska leda till en fällande dom.

Djurskyddslagen

Allt otillbörligt lidande som ett djur utsätts för kan vara djurplågeri.

Bevisen i fall av djurplågeri utgörs ofta av veterinärmedicinska undersökningar där man försöker avgöra om djuret har lidit.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa