Polisen ska utreda angreppet på chefredaktören

Förundersökningen mot den Vingåkersbo som polisanmälts för att ha slagit Kurirens chefredaktör Marie Hillblom i bröstet har återupptagits.

– Det är en viktig markering för pressfriheten, säger Marie Hillblom.

2 november 2017 10:05

Som Kuriren tidigare har berättat, var det i samband med att Marie Hillblom träffade läsare i Vingåker som en man kom fram till henne. Han var missnöjd med att en del av hans insändare inte hade blivit publicerade. Diskussionen slutade med att mannen gick lägga ner förundersökningen redan samma dag.

Efter att Marie Hillblom överklagat nedläggningsbeslutet, har chefsåklagare Robert Eriksson i Nyköping nu fattat beslut om att återuppta förundersökningen. Åklagaren gör bedömningen att det föreligger skälig misstanke mot den utpekade Vingåkersbon.

‒Det är mycket glädjande. Det visar att polisen är beredd att ta uppmaningen på allvar, att brott mot journalister är särskilt anmärkningsvärda på grund av vår roll i demokratin, säger Marie Hillblom.

Johan Levin, polismästare i polisområde öst, där Sörmland ingår, tycker att chefsåklagaren har fattat ett riktigt beslut.

‒Chefsåklagaren har gjort bedömningen att detta är ett hänsynslöst beteende. Jag delar den bedömningen. Att motta ett slag är inget som någon människa ska behöva utsättas för, och kanske särskilt inte i sin yrkesutövning, säger han.

Han säger att polisen ser allvarligt på brott mot journalister, eftersom det i förlängningen är ett hot mot det fria ordet.

‒Det viktiga är att visa att det inte är okej att angripa en journalist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johannes Tångeberg