Persson fyllde folkparken på första maj

Förre statsministern Göran Persson lyfte fyra frågor, som han tycker att socialdemokratin kan gå till val på under sitt förstamaj-tal i Vingåker. Dessutom bjöd han på några 60-talsminnen från Vingåker.

6 februari 2018 05:30

Till att börja med var det nästan mer press, Katrineholms-Kuriren, båda kvällstidningarna, radion och tv, än demonstranter, vid Humlegården i Vingåker, när förstamaj-tåget gjorde sig klara för avmarsch, men snart strömmade mer folk till. Och i folkparken var det helt fullsatt. En av demonstranterna var Emanuel Eklund, som varit med nästan varje år sedan han kom till Vingåker 1988.

– Vi ska visa vårt intresse och vår solidaritet med arbetarrörelsen, det är det minsta vi kan göra. Men visst har det krympt, det var fler med förr, säger han.

I folkparken var det ponnyridning med snälla hästar från Vingåkers ryttarförening och hoppborg i form av en fotboll, men de flesta satt ändå inne och lyssnade på kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson och senare Göran Persson. Niclas Strand underhöll och ledde dessutom allsång.

Bengtsson talade om att stärka välfärden och integrationen, men också om att ställa krav.

– Det är ett stort arbete, men är det några som kan det är det socialdemokraterna, sa hon.

Göran Persson lyfte upp fyra frågor, som han uppfattar som viktigast inför valet och föreslog i praktiken en hel valrörelse för S. Frågorna handlade om pensionerna, vinster i skolan, kommunalskatterna och alliansfrihet. När det gäller pensionerna sa han, att Sverige kanske har världens främsta pensionssystem, men för låga pensioner.

– Jag vill höja pensionerna. Men då skriker några genast "det kostar pengar". Ja, det krävs ett ställningstagande. Ska vi sätta av en procent av lönerna till pensionerna? Ta den diskussionen i valrörelsen, uppmanade han.

Han kallade regeringen Reinfeldts migrationspolitik "totalt oansvarig" och menade att kommunalskattesystemet nu innebär att de kommuner som har sämst service har högst skatter, men också störst ansvar för migranterna.

– De som kom hit ska vi ta ansvar för, men bor de i de rika kommunerna, i Täby och Danderyd? Nej, de bor i Flen och Fagersta. Jag vill att socialdemokraterna ska säga, att denna kostnad bär vi alla solidariskt i Sverige.

Persson vill se enhetlig kommunalskatt i alla kommuner och vill att S säger nej till vinster i skolan.

– Hur många procent avkastning får ett företag, som tar emot sjuåringar, ha? Vad är det för diskussion? Säg bara nej till aktiebolag och vinstintresse. Det kan vi gå till val på, sa han.

Persson vill också att S säger tydligt ja till alliansfrihet.

– Inte bara från alliansregeringen, sa han och drog ned skratt.

Några Vingåkersglimtar kom också med:

– Jag minns från början av 60-talet, hur Einar Fredriksson (dåvarande kommunstyrelseordförande) åkte över den nya järnvägsbron först av alla.

Josefine Helleday, ordförande för SSU i Sörmland, talade ur ungdomars perspektiv, om bland annat psykisk ohälsa och sänkta löner.

– Många här har gått i många förstamajtåg, men det är min första valrörelse, sa hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!