Överförmyndaren: Kan fler steriliseringar kan vara en lösning för personer med genetiska skador?

Överförmyndare Joakim Truedsson vill att samhället ska få större befogenheter när det gäller att ta hand om människor som behöver extra stöd. Bland annat undrar han om fler steriliseringar kan vara en lösning.‒Jag trodde att vi kommit längre 2017, säger Joha Frondelius, kristdemokraternas gruppledare i Katrineholm.

22 december 2017 19:57

Är det verkligen rimligt att personer med genetiska skador som saknar förmåga att ta hand om ett barn eller sig själv och där sannolikheten att barnet får mycket omfattande skador är hög ska behålla möjligheten att få barn? I så fall varför? undrar överförmyndare Joakim Truedsson i ett inlägg på sin Facebooksida.

Han skriver vidare att "sterilisering måste ju vara betydligt bättre ur de flesta aspekter än kontinuerligt användande av kemiska preparat, avhållande från sexuella aktiviteter eller att samhället ska omhänderta ett allvarligt skadat barn redan på BB."

"På det hela taget tror jag att vi måste acceptera en ordning som innebär att ju mer beroende av samhället du är för att ditt liv ska fungera desto större befogenheter får samhället att styra över hur tillvaron fungerar".

Om en person som bor på ett boende har bristande impulskontroll och inte kan avstå från att äta upp allt som finns i kylen utan riskerar att äta ihjäl sig, varför får man då inte sätta ett lås på kylskåpet? undrar Truedsson.

Han ifrågasätter också varför man inte får sätta upp kameror för att övervaka svårt dementa. "Det är fullt tillåtet för personalen att gå in och titta på mig. Varför är det så? Personalen som går in stör väl mycket mer än som samma personal under en kort stund via en kamera tittar till mig om jag sover eller får en signal om jag går upp", skriver han.

Kristdemokraternas Joha Frondelius konstaterar att Joakim Truedsson tänker högt.

‒Det är en mycket märklig människosyn av en högt uppsatt socialdemokrat. Detta ger lite signaler om hur sossar tänker när inte alla vill följa deras råd och politik.

Joha Frondelius blir upprörd över, som han beskriver det, denna mycket otäcka människosyn.

‒Jag hoppas att Joakim Truedsson tar sig en fundering över vilket samhälle han vill leva i.

Katrineholms-Kuriren har sökt Joakim Truedsson och Socialdemokraternas ordförande Fredrik Olovsson för en kommentar under fredagskvällen, men utan resultat. Vi har också sökt kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström för en kommentar. Men han hänvisar till Fredrik Olovsson. När vi ringde kommunfullmäktiges ordförande Torgerd Jansson så svarar hon "inga kommentarer".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa