Nya skolan på Norr flyttas en tredje gång

Den planerade F-6-skolan på Norr har nu flyttats en tredje gång. Planen är nu att nya skolan ska byggas hundra meter bort från den plats som dömdes ut i det första skedet.

13 februari 2019 19:00

Först var platsen väster om Bievägen, i Gersnäsområdet. Men under arbetet gång uppdagades att det finns stor risk för översvämningar i området i framtiden. Därför flyttades det planerade nybygget till öster om Bievägen, intill NCC:s förvaring.

I slutet av mars i fjol bjöd Katrineholms fastighets AB in till presskonferens där de presenterade de nya skolplanerna.

Men den nya tomten blev allt för dyr att sanera, enligt information på Katrineholms kommun hemsida. Därför riktades blickarna mot ett nytt alternativ.

Nu är platsen åter väster om Bievägen. Men omkring 100 meter norrut från den plats som tidigare har dömts ut. Det vill säga närmare nya brandstationen.

– Nu hamnar skolan mitt emot uppfarten till NCC, säger Ingmar Eriksson, vd på KFAB.

– Där skolan skulle ligga från början ska man bygga små dammar som vattnet kan rinna över i om det blir stora mängder vatten i diket. På så sätt ska vattnet inte påverka skolan som ligger hundra meter därifrån, fortsätter Ingmar Eriksson.

Hur lång har ni kommit i planerna?

– Vi håller på och projekterar på det tillsammans med Tegelstaden som fick jobbet. I höst räknar vi med att vi är framme vid byggstart, säger Ingmar Eriksson.

Att "flytta" skolan tre gånger har givetvis kostat pengar. De som tjänat mest är arkitekterna.

– Vi har nog lagt två miljoner på den nya skolan hittills. Vi började ju med att rita en form av hus. Sedan när vi flyttade över det till andra sidan så blev det en slänt och vi fick rita om huset och anpassa det till det. Och nu flyttar vi ner det igen, så nu blir det ytterligare en liten anpassning, säger Ingmar Eriksson.

Skisserna har tidigare visat en byggnad med två våningar och tillhörande gymnastikhall.

– Det är fortfarande två våningar kvar, i alla fall på vissa delar, säger Ingmar Eriksson.

Representanter från bildningsnämnden och bildningsförvaltningen är med under hela projekteringen. Rektorerna och annan personal är också med i diskussioner och planeringen av den nya skolan.

– Jag tycker att det är bra att det nu finns en fastslagen tomt för den nya skolan, så att projekteringen kan gå vidare och alla processer kan rulla på, säger Johan Söderberg (S), bildningsnämndens ordförande.

Nya skolan

Den preliminära kostnaden för skolan är 165 miljoner kronor.

Interiört ska den likna nya Järvenskolan, där alla elever har en hemvist i en del av skolan, beroende på årskurs.

Skolan ska ha plats för 630 elever.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Bergius

Ämnen du kan följa